SZENZÁCIÓ: SZŐKE ALEX OLIMPIAI KVÓTÁT SZERZETT!

2021.05.08. – Szakostályunk kötöttfogású 97 kilogrammos válogatott versenyzője, Szőke Alex sporttörténelmet írt. Megszerezte szakosztályunk első olimpiai kvótáját! 

 

Bulgária fővárosában, Szófiában rendezték a tokiói olimpia utolsó kvalifikációs versenyét, melyen Szőke Alex révén szakosztályunk is érdekelt.

Junior Európa-bajnokunk a kötöttfogású 97 kilogrammosok között szerepel, méghozzá nem is akárhogyan. Alex a nyolcaddöntők során csatlakozott be a versenybe, ahol a görög Keszidiszt magabiztosan, 9-0-ra múlta felül. Birkózónk jóval aktívabb volt ellenfelénél, így ő támadhatott először lentről, majd négy nagyon sima pörgetést követően érte el a technikai tusos különbséget.

A második fordulóban hasonló volt a forgatókönyv az indiait legyőző spanyol Gasca ellen is, ahol büszkeségünk előbb egy karberántásból levitte ellenfelét, majd három pörgetést végre hajtva már az első menetben rövidre zárta a negyeddöntő mérkőzést.

A mindent eldöntő kvótamérkőzésen az a grúz Kakhelashvili volt Alex ellenfele, aki tavaly ezüstöt, idén pedig bronzot nyert az Európa-bajnokságon Olaszország színeiben. 

Kakhelashvili februárban Tatán óriási csatát követően legyőzte Szőkét a döntőben, sőt, a budapesti európai olimpiai kvalifikáción egy hajszálra volt a tokiói kvótától. 

Magyar idő szerint 19 óra után valamivel eljött a várva várt mérkőzés. Alex mozgásán látszódott, hogy nem taktikázni akar, egyszerűen csak megakarja mutatni, hogy a grúz-olasznál. És meg is mutatta! Rögtön az első menetben aktívabb birkózást mutatott be, aminek eredményeképpen 1-0-s vezetésnél lentről támadhatott. Fantasztikus pörgetéseket bemutatva 5-0-val álltak fel, ami gyakorlatilag a mérkőzés kimenetelét is megalapozta.

Szőke kiváló akciói teljesen megtörték Kakhelashvilit, ám a bírók így is esélyt adtak neki a támadásra, azonban Alex kiválóan védekezett, nem tudott rajta pontot csinálni riválisa.

A vége 6-1 lett ide, ami tokiói olimpia kvótát érő döntőbe jutást jelentett Szőke Alexnek!

ELKÉPESZTŐ!

Versenyzőnk ellenfele a vasárnap esti döntőben az a cseh Omarov lesz, akit néhány hónappal ezelőtt a belgrádi világkupa elődöntőjében legyőzött Alex.

Megjelent: 186 alkalommal