2017. november 21., kedd 12:18

Szakosztályunk története Kiemelt

Értékelés:
(0 szavazat)

Az ESMTK Birkózó Szakosztály
elmúlt 11 évének története, eredményei


Az első bemutatót 2006. január 6-án tartottuk, ahol 16 órától meghirdettük az első edzést. Az edzésen közel 40 gyerek jelent meg, aminek nagyon örültünk. A semmiből kezdtük építeni a szakosztályt, napról napra, hétről-hétre egyre elszántabbak lettünk, látván a gyerekek lelkesedését, mely bennünket is lelkesített. Közel 11 hónapig csak edzettünk és a versenyek közelébe se mertünk menni.

Az első versenyre, a Vasas Kupára 2006. november 26-án mentünk el, melyen 160 induló vett részt. Egyesületünk 11 fővel nevezett a versenyre. Óriási öröm volt számunkra, hogy a 11 főből 7 gyermek érmes lett. Az eredményen felbátorodva decemberben is elmentünk két versenyre, ahol már birkózóink a dobogó legfelső fokára is fel tudtak állni. Az első évben három verseny alatt 39 érmet szereztek birkózóink. A kiemelkedő szakmai munkának köszönhetően 2007-ben már 32 versenyen indultunk, és 247 érmet szereztek birkózóink, köztük diákolimpiai címet, és Magyar Bajnoki helyezéseket értünk el.  Ez a sorozat azóta is folytatódik, és évről-évre jobbnál-jobb eredményeket érnek el sportolóink. 11 év alatt az ESMTK Magyarország első számú birkózó szakosztályává nőtte ki magát.  Szakosztályunk birkózói versenyeznek a legtöbbet, az elmúlt években több mint 800 versenyen vettünk részt, olyan verseny nem volt, ahonnan csapatunk érem nélkül távozott volna. Míg kezdetben megmosolyognak bennünket, napjainkban már a legesélyesebbek között tartanak minket számon. Az eltelt 11 év alatt az ESMTK birkózói összesen 6032 érmet szereztek – ebből 2743 arany, 1564 ezüst és 1725 bronzérem. Mára 172 Magyar Bajnokunk, 110 Diákolimpiai Bajnokunk, 265 Budapest Bajnokunk van. Szakosztályunk versenyzői világversenyeken is szép eredményeket értek el. Szakosztályunk kiemelkedő eredményei közé tartozik Szőke Alex Világ – és Európa bajnoki aranyérme, valamint Világbajnoki bronzérme, Elekes Emese Európa-bajnoki aranyérme, valamint Világbajnoki bronzérme kadet korcsoportban. Majoros Ármin Mózes kétszeres Rendőr Európa-bajnoknak mondhatja magát, a juniorok között pedig ifj. Losonczi Ottó Európa-bajnoki ezüstérmet, Nagy Péter pedig Világbajnoki bronzérmet szerzett. Tóth Bendegúz 2017-ben második helyezést ért el az U23-as Európa-bajnokságon. 2016-ban az Egyetemi Világbajnokságon Sleisz Gabriella és Nagy Mihály a dobogó második-, míg Nagy Mihály a dobogó legfelső fokára állhatott fel. Ezeken felül van három Európa-bajnoki bronzérmünk Nagy Mihály, Racolta Eduárd és Szenttamási Noémi révén.
 


A birkózásban megszerzett tudást sok sportágban lehet hasznosítani. Szumó birkózóink Európa-bajnoki címeket szereztek, továbbá már Strandbirkózó Világbajnokunk is van. Többször nyertünk országos csapatbajnoki címet. 2006-ban az országos rangsorversenyen 56., 2012-ben  a 4., 2013-ban pedig már a „dobogós” 3. helyen végeztünk. 2014-ben az egyesületek közötti országos pontversenyben mi végeztünk az élen, a Felnőtt NB II-es csapatbajnokságon első, az NB I-es csapatbajnokságon második helyet szereztünk. 2015-ben az egyesületi rangsor második helyét szereztük meg, Felnőtt NB I-es csapatunk második, NB II-es csapatunk pedig a csapatbajnokság első helyén végzett. A 2016-os jubileumi évünkben Szakosztályunknak minden eddig eredményét sikerült túlszárnyalnia, hiszen a rendkívül sikeres nemzetközi szereplés mellett, Szakosztályunk fennállása során először, toronymagasan megnyerte a Felnőtt NB I-es csapatbajnokságot, valamint újra az első helyen végeztünk az egyesületek közötti országos rangsorban, úgy, hogy közel 600 ponttal előztük meg a rangsor második helyezettjét.

2006-ban 26 fő volt az állandó létszám az edzéseken, 2017-re ez a szám megsokszorozódott, taglétszámunk mára 150 fő felett van. A gyerekek megszerették ezt a sportot, büszkék arra, hogy ehhez a klubhoz, baráti társasághoz tartozhatnak. Az edzések nagyon szigorú fegyelem mellett folynak. Fontosnak tartjuk a sport iránti alázatot, a tisztességre való nevelést. A versenyeken, rendezvényeken egységes szerelésben, növekvő sorrendben jelenünk meg, ami a mai birkózótársadalomban egyedülállónak mondható. Magyarországon az eddigi eredményeink alapján az utánpótlás-nevelés éllovasai vagyunk.
Megjelent: 3832 alkalommal
Tovább a kategóriában: « Birkózó Osztály A sportosztályról »