Losonczi Dávid ezüstérmet nyert Antalyában

2024.03.11. – Szakosztályunk első világbajnoka ismét visszatért a nemzetközi dobogóra, ezúttal második lett Törökországban.

Az olimpiai kvalifikációs megmérettetések előtti időszak egyik legkeményebb versenyén, a törökországi Antalyában megrendezett Yasar Dogu és Vehbi Emre nemzetközi viadalon vett részt szakosztályunk büszkesége, Losonczi Dávid.

Mint ismert, a kötöttfogású 87 kilogrammos klasszisnak nem indult jól a 2024-es éve, hiszen előbb kikapott a zágrábi UWW-rangsorversenyen, majd az azt követő poreci edzőtáborban úgy lebetegedett, hogy többek között egy kellemetlen fülgyulladással is meggyűlt a baja, végül a bukaresti Európa-bajnokságot is kénytelen volt kihagyni.

Az Eb-t követően azonban végre teljesen egészségesen folytathatta az edzéseket és készülhetett a 25 nemzet, 600 birkózóját felvonultató törökországi megmérettetésre.

Az előnevezéseket tekintve lehetett rá számítani, hogy igencsak erős verseny lesz Antalyában, és hát Dávidnak is akadtak kihívói bőven. Világbajnokunk azonban remekül vette az akadályokat, az első fordulóban az Ázsia-bajnoki ötödik helyezett a kirgiz Ajtbekovot 8-0-ra, a másodikban a kétszeres Ázsia-bajnoki ezüstérmes kazah Kalent 9-1-re, majd a harmadikban gigászi csatában a vb-ezüstérmes üzbég Berdimuratovot 13-11-re múlta felül.

Dávidnak az elődöntőben is borzasztóan kellett koncentrálnia, hiszen az U23-as Európa-bajnok orosz Margarijan a mezőny egyik legkellemetlenebb versenyzője volt, de végül őt is sikerült legyőznie 4-1 arányban.

A számtalan kiélezett mérkőzésnek köszönhetően a verseny olyannyira elhúzódott, hogy Losonczi döntője az Európa-bajnoki bronzérmes orosz Alirzajevvel szemben már bőven este 10 óra után lett volna. Klasszisunk azonban egy kisebb sérülést is összeszedett az előcsatározások során, így az edzői stábbal közösen úgy döntött, hogy nem kockáztat és elővigyázatosságból visszalép a finálétól, ezzel ezüstérmet szerzett Törökországban.

IMG 20240308 WA0000

Megjelent: 769 alkalommal