Losonczi Dávid világbajnoki ezüstérmes és olimpiai kvótás!

2023.09.25. – MEGVAN AZ OLIMPIAI KVÓTA! Losonczi Dávid szenzációs formában versenyezve négy győztes mérkőzést és egy igencsak vitatható, végül elveszített döntőt követően párizsi kvalifikációt érő világbajnoki ezüstérmet nyert Belgrádban!

 

Ott folytatta Dávid, ahol a budapesti UWW-világrangsorversenyen abbahagyta! Szenzációs menetelésére a belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon is szükség volt, hiszen bár kiemeltként szerepelt a kötöttfogású 87 kilogrammos súlycsoport alsó ágán, mégis erős ellenfeleket hozott neki a sors.

Dávid ezzel azonban mit sem törődve küzdött a Stark Arénában szombaton, túlzás nélkül átgázolt a mezőnyön! Győzelmi sorozatát a kirgiz Szalidinov ellen kezdte, ahol már lehetett látni, hogy ismét a lendületes, dinamikus birkózást láthatjuk majd tőle, így már a második menet elején sikerült kiharcolnia a nyolcpontos technikai tusos különbséget.

A második fordulóban az azeriek Eb-ezüstérmese, Islam Abbasov személyében jóval erősebb ellenfél érkezett, ám Losonczin ő sem talált fogást, újabb technikai tusos magyar győzelem született.

Jöhetett a negyeddöntő a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes fehérorosz Maszkeviccsel szemben, aki korábban több magyar versenyzőt is legyőzött már és mind állásból, mind lentről híresen nagy dobó. Különösen ezért is óriási fegyvertény, hogy Dávid káprázatos négypontos szaltóval szerzett vezetést a mérkőzés első percében. Fölénye a folytatásban is megvolt, újabb két pontot gyűjtött, így kissé indokolatlan volt, hogy mindezek után még védekeznie kell lenti helyzetből. A feladatot azonban remekül oldotta meg Dávid, kiváló védekezéssel 6-1-re győzött, egyetlen győzelemre került a párizsi olimpiai kvótától.

Következett az elődöntő azzal az Eb-győztes bolgár Novikovval szemben, akit a budapesti rangsorverseny fináléjában is legyőzött már büszkeségünk. A mérkőzés ezúttal is hasonlóan alakulat, Losonczi szó szerint megsemmisítette az ukrán származású bolgárt, 10-0-val jutott be a döntőbe, ezzel megszerezte a hőn áhított olimpiai kvalifikációt!

A fináléra másnap este került sor a Stark Arénában. Óriási meglepetésre nem az olimpiai bajnok ukrán Belenjuk, hanem az őt legyőző idei Eb-ezüstérmes, tavalyi vb-bronzérmes török Ali Cengiz jutott be. A mérkőzés sajnos nem indult valami jól, hiszen a török folyamatosan fejelte Dávidot, majd egy zónaszéli helyzetben négypontos fejlefogással dobta őt el. Sajnos a bírók a négy pont mellé egy kétpontos intést is beadtak, miután mezhúzást látták Losonczinál. Hatpontos hátrányból kellett fordítani, amire a második menetben lehetőség is adódott. Egy kavarodást követően tusveszélyes helyzetbe került Cengiz, Dávid remekül tartotta kétvállon szinte egymás után többször is, de mindhiába, a szőnyegelnök annak ellenére sem adta meg a tust, hogy mindkét másik bíró már felemelte a kezét. Számtalanszor bebillent a török, miközben rendszeresen a hátán feküdt, egyszerűen érthetetlen volt, miért nincs még vége a mérkőzésnek. Végül sikerült kiszabadulnia Cengiznek, akinek Dávid még egyszer nekiugrott a végén, ám lábfogás miatt szabálytalannak látták akcióját, 8-7-re kikapott, ezüstérmes lett.

Losonczi Dávid tehát élete második felnőtt világbajnokságán ezúttal kénytelen volt beérni egy szépen csillogó ezüstéremmel, amivel együtt párizsi repülőjegy is jár!

Gratulálunk, Dávid!
Büszkék vagyunk rád!

Dávid mérkőzései az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon:

Tizenhat közé jutásért:
Losonczi Dávid – Szalidinov (kirgiz) 8-0

Nyolcaddöntő:
Losonczi Dávid – Abbasov (azeri) 8-0

Negyeddöntő:
Losonczi Dávid – Maszkevics (független egyéni induló, fehérorosz) 6-1

Elődöntő:
Losonczi Dávid – Novikov (bolgár) 10-0

Döntő:
Ali Cengzi (török) – Losonczi Dávid 8-7

Megjelent: 155 alkalommal