Losonczi Dávid megnyerte a budapesti rangsorversenyt

2023.07.16. – Fantasztikus birkózást bemutatva aranyérmet szerzett az év egyik legfontosabb nemzetközi versenyén Losonczi Dávid, így gyakorlatilag kivívta a címeres mezt az olimpiai kvalifikációs világbajnokságra!

Elképesztő menetelést tudhat maga mögött szakosztályunk világbajnoki bronzérmes, U23-as Európa-bajnok birkózója, Losonczi Dávid. Egy nap alatt öt győztes mérkőzést megnyerve állhatott fel a kötöttfogású 87 kilogrammos dobogó legfelső fokára.

Dávid a délelőtti program során elsőként a dél-koreai Parkkal nézett farkasszemet a súlycsoport selejtezőjében. A mérkőzés nem tartott sokáig, hiszen birkózónk pillanatok alatt technikai tusos fölénnyel jutott tovább a nyolcaddöntőbe. Ott jött egy újabb sima győzelem az algériai Szid Azarával szemben, majd ezt a remek sorozatot a kínai Peng elleni negyeddöntőben vitte tovább büszkeségünk.

A délutáni elődöntőben a vb-ezüstérmes, tokiói olimpikon svéd Kessidis volt a rivális, aki ráadásul korábban az Európa-bajnok Takács Istvánt múlta felül 7-1-es pontozással. Losonczi azonban egy pillanatra sem szeppent meg, harcos mérkőzésen, kőkemény csatában múlta felül 6-0-ra és ezzel bejutott a döntőbe.

Az esti fináléban az igencsak erős másik ágról a korábban ukrán színekben Európa-bajnok, most már bolgár Novikov ellen vívta Dávid, azonban a többihez hasonlóan ez a találkozó sem tartott sokáig. Klasszisunk szó szerint átgázolt a bolgáron, így már idő előtt elérte a technikai tusos különbséget, megérdemelten lett aranyérmes.

Dávidot az eredményhirdetését követően a verseny legtechnikásabb birkózójának is megválasztották, ami nem volt meglepő, hiszen 41 pontot szerzett, amíg rajta ellenfele egyetlen egyet sem tudtak végrehajtani.

A díjat a verseny egyik névadójának, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Varga Jánosnak kedves felesége, Varga Gabriella adta át.

Szőke Alex sajnálatos kényszerpihenője ellenére is voltak más képviselői szakosztályunknak. A női 53 kilogrammosok között az U15-ös Eb-bronzérmes Matyi Vivien azonban kettő, a kötöttfogású 77 kilogrammosok között pedig az U20-as Eb-győztes Tösmagi Attila egy vereséget követően búcsúzni kényszerült a rangsorviadaltól.

Megjelent: 121 alkalommal