Szőke Alex U23-as világbajnok

2022.10.19. – Fantasztikus teljesítményt nyújtott a pontevedrai U23-as világbajnokságon Szőke Alex, aki mind az öt mérkőzését megnyerve aranyérmet szerzett a kötöttfogású 97 kilogrammos súlycsoportban.

 

Jól indult kedden tokiói olimpikonunk, vb-ezüstérmesünk világbajnoki menetelése az U23-as korosztályban. Alex a kötöttfogású 97 kilogrammos súlycsoport alsó ágára sorsolt, ahol az amerikai Boykinnal kellet selejteznie, ez azonban különösebb problémát nem okozott neki, hiszen már az első menetben technikai tussal múlta felül tengerentúli riválisát.

A nyolcaddöntőben a szerb Katics ellen hasonló volt a forgatókönyv, sőt, mi több, a négy közé jutásért az indiai Nitesh-nek 47 másodpercet adott Szőke, ismét technikai tussal nyert. Az eddigi legnagyobb ellenállást meglepetésre a brazil Alves de Queiroz tanúsította, aki hat percig remekül állt a lábán, Alex azonban lentről hátsóalsó emeléssel két pontért eldobta és végül 3-0-ra győzött.

Másnap a fináléban bátor taktikát választott Alex, miszerint aktívabban kezdett az osztrák Markus Ragginger ellen, sőt, mi több, lentről kétpontos pörgetéssel már 3-0-ra vezetett. A folytatásban az osztrák is próbálkozhatott lentről, a bírók pedig Alex védekezését a videózást követően szabálytalannak látták a bírók és ezzel 3-2-re feljött Ragginger. A hátralévő bő egy percet azonban már szépen levédekezte büszkeségünk, aki ezzel U23-as világbajnoki címet szerzett Spanyolországban.

Szakosztályunk másik kötöttfogású versenyzője, az U20-as Európa-bajnok Tösmagi Attila ezúttal a 77 kilogrammosok között próbált szerencsét. Kezdésként simán, látványos akciókkal verte venezuelai riválisát, ám a nyolcaddöntőben nem bírt a későbbi ötödik helyezett ukránnal, technikai tussal kikapott és kiesett a versenyből.

Megjelent: 279 alkalommal