Tösmagi Attila ezüstérmes a junior Európa-bajnokságon

2021.07.05. – Szakosztályunk egyik legeredményesebb birkózója, Tösmagi Attila ismét komoly teljesítményt nyújtott nemzetközileg, a dortmundi Európa-bajnokságon öt mérkőzéssel a háta mögött a dobogó második fokára állhatott fel.

Az ESMTK Birkózó Szakosztálya 2021-ben négy versenyzőt adott a juniorválogatottnak a dortmundi Európa-bajnokságra. A legsikeresebb kadet világ- és Európa-bajnoki bronzérmes birkózónk, Tösmagi Attila volt, aki a kötöttfogású 72 kilogrammosok között szenzációs formát mutatott be, ezüstérmes lett.

Tösi kezdésként a felvidéki Oláht győzte le 11-2-re, majd a lengyel Lewandoswkinál 8-0-ra, a török Dogannál pedig 5-4-re bizonyult jobbnak. Az elődöntőben a hazai pályán versenyző német Bellscheidt következett, ahol akárcsak a török ellen, Tösi ismét fordítani tudott és 5-2-es győzelmet aratva döntőbe jutott.

A vasárnapi fináléban az ifi olimpiai bajnok grúz Cshikvadze következett, aki a másik ágon fehérorosz, svájci, azeri és horvát versenyzőket múlt felül a döntőbe vezető úton.

Sajnos az aranycsata is a grúznak kedvezett, hiszen az első menetben rögtön egy kétpontos emeléssel 3-0-ra meglépett birkózónkkal szemben. A folytatásban aztán Tösi is próbálkozhatott lentről, kiváló mellé ugrós emelését azonban nem tudta eladni, ráadásul a magyarok challengét is elutasították, így már 4-1-re vezetett Cshikvadze és a végeredmény is ez maradt. Tösmagi Attila tehát újabb érmet zsebelt be, második helyezett lett a junior Európa-bajnokságon.

Szakosztályunk további három versenyző révén volt érdekelt a kontinensbajnokságon. A hölgyeknél Matyi Vivien tusgyőzelemmel kezdett az 50 kilogrammosok között, olaszt fektetett kétvállra, azonban a folytatásban őt is tussal győzte le litván ellenfele, ezzel véget is ért számára a verseny.

A kötöttfogás 63 kilogrammos Petenykó Viktor is simán nyerte első mérkőzését, albán ellenfelének esélyt sem adva pillanatok alatt érte el a technikai tusos különbséget, ám a második mérkőzésén pontozással kikapott a bolgártól és kiesett.

A 97 kilogrammos Mohl Richárdnak is jól indult a viadal Dortmundban, hiszen előbb szlovák, majd litván ellenfeleit múlta felül, a későbbi bronzérmes norvéggel azonban már nem bírt a negyeddöntőben és búcsúzni kényszerült a versenytől.

Megjelent: 170 alkalommal