Kötöttfogású diákolimpiákon remekeltek birkózóink

2018.09.24. - Két diákolimpiai országos döntőn, a szlovákiai junior-világbajnokságon, valamint egy orosz nemzetközi versenyen birkóztak versenyzőink az elmúlt héten. A hétvége mérlege: 6 arany-, 1 ezüst- és 2 bronzérem!

Két nap erejéig Püspökladány lett a birkózás fővárosa, hiszen pénteken a diák I-es, szombaton pedig a serdülő korosztály kötöttfogású diákolimpiai országos döntőit rendezték a városi sportcsarnok három szőnyegén.

 

A fiatalabbik korcsoportban feljutásos rendszer szerint alakultak ki a súlycsoportok. Szakosztályunk nyolc birkózópalánta révén volt érdekelt, akik közül négyen is dobogóra állhattak a verseny során. Meggyőző birkózással aranyérmet szerzett súlycsoportjában a 42 kilogrammos Felkai Bendegúz, valamint az 50 kilogrammos Kovács Olivér. Bende négyszer, Olivér ötször volt eredményes az idei diákolimpiai döntő során.

 

Diák I-es eredményeink:

32 kg: 2. László Mózes

42 kg: 1. Felkai Bendegúz

50 kg: 1. Kovács Olivér

58 kg: 3. Kosovics Márton

69 kg: 5. Nagy Gergely

Kiesett: Szalai Márk (50 kg), Kovács Bence (63 kg), Máltsik Zsombor (69 kg).

 

A püspökladányi diákolimpia második napján a serdülők mérhették össze tudásukat. Ebben a korosztályban már más fajta lebonyolítási szabály szerint küzdöttek a fiatalok, hiszen nyílt bajnokságot írt ki a magyar szövetség. Szakosztályunk egy híján, egy tucatnyi sráccal próbált szerencsét a szombati versenynapon, akik közül végül hárman is diákolimpiai címmel térhettek haza. A 38 kilóban Vaskó Krisztián kettő, míg a 48 kilóban Takács Zsolt, az 52 kilóban pedig Petenykó Viktor négy-négy győztes mérkőzéssel érdemelte ki újabb bajnoki címét.

 

Serdülő eredményeink:

38 kg: 1. Vaskó Krisztián

48 kg: 1. Takács Zsolt

48 kg: 3. Mányik Dávid

52 kg: 1. Petenykó Viktor

85 kg: 5. Laki Levente

Kiesett: Kosovics Ádám (57 kg), Petenykó András (57 kg), Vaszilcun Oleg (62 kg), Gazda Zoltán (68 kg), Kekenj Norbert (75 kg), Rékasi Sándor (75 kg).

 

A hazai bajnokságok mellett nemzetközi porondon is érdekeltek voltunk. A felvidéki Nagyszombaton ugyanis ezen a héten rendezték a 2018. évi junior-világbajnokságot, melyen szakosztályunk két kiváló versenyzője is szőnyegre lépett.

 

Kezdésként a kötöttfogásúak szálltak harcba, köztük a kadet világ- és Európa-bajnok, junior Eb-ezüstérmes Szőke Alex is. A 87 kilogrammos súlycsoportban Alex horvát, majd kazah ellenfeleket győzött le pontozással, ám a negyeddöntőben a későbbi világbajnoki iráni megállította őt. Szőke a vigaszágon sem kapott könnyebb ellenfelet, az idei junior Európa-bajnok grúz következett. Óriási csata volt a “visszamérkőzés” során, már-már azt hittük, Alex kiharcolja a bronzscatát, hiszen 5-0-ra is vezetett, végül 5-5-re (nagyobb értékű akcióval) a grúz diadalmaskodott, Szőke pedig kénytelen volt beérni a hetedik helyezéssel.

 

A szabadfogású viadal során is érdekeltek voltunk, méghozzá Mester Milán révén. A 79 kilogrammosok között Milán “megúszta” a selejtezőt, ám a nyolcaddöntőben már ő is becsatlakozott a versenybe. A moldovai Grosul ellen vezetett is 1-0-ra a szünetben, a második felvonásban azonban hamar elveszítette előnyét, sőt, kétvállra fektették, ezzel búcsúzni kényszerült a szlovákiai világbajnokságtól.

 

Az egyetemi-világbajnokságot követően újabb nemzetközi versenyen vett részt U23-as Eb-ezüstérmes birkózónk, Tóth Bendegúz. Válogatott versenyzőnk az oroszországi Kamerevóban jeleskedett, megnyerte a szabadfogású 92 kilogrammos súlycsoport versenyét. Bende már a brazíliai egyetemi-vébén szerzett két érmével is bizonyította, hogy jó úton halad afelé, hogy a novemberi U23-as világbajnokságon is érmet tudjon szerezni.

 

TOVÁBBI KÉPEK A VERSENYEKRŐL

Megjelent: 649 alkalommal