Hírek

Szőke Alex lecsúszott a párizsi olimpiáról

Szőke Alex lecsúszott a párizsi olimpiáról

Nem sikerült a kvalifikáció megszerzése, így kihagyja a párizsi játékokat a tokiói olimpia ötödik helyezettje.

Álomszerű kezdés után hamar szertefoszlottak olimpiai álmai szakosztályunk világbajnoki ezüstérmes birkózójának, Szőke Alexnek az isztambuli világkvalifikációs versenyen.

A kötöttfogású 97 kilogrammos birkózó mit ad Isten, pont azzal az Európa-bajnoki ezüstérmes grúzból lett olasz Nikoloz Kakhelashvilivel került össze Isztambulban, akitől néhány hete Bakuban akció nélküli mérkőzésen vereséget szenvedett.

Alex jól ismerte az olaszt, hiszen 2021-ben épp ellene vívta ki a tokiói olimpián való részvételt. Szerencsére most máshogy alakultak a dolgok, mint az európai kvalifikációs versenyen Bakuban, hiszen Szőke fantasztikus pörgetésekkel már az első menetben ötpontos előnyre tett szert.

A folytatásban tehát Kakhelashvili volt akciókényszerben, és meg is próbált pontokat szerezni, Alex viszont remekül védekezett és egy kontrát követően sikerült tusveszélyes helyzetben tartania riválisát, ezzel el is érte a technikai tusos különbséget.

A második fordulóban szintén egy grúz származású, ám már évek óta szerb színekben versenyző Európa-bajnoki ezüstérmes, világbajnoki bronzérmes érkezett Mihail Kadzsaja személyében.

Büszkeségünknek őt sem kellett bemutatni, hiszen már számtalanszor mérkőztek meg egymással, többek között Alex első felnőtt világversenyén, a 2020-as római Európa-bajnokságon is. Akkor sikerült legyőzni, most azonban nem, a taktika ezúttal a szerbnek jött ki jobban, 1-1-es végeredménnyel továbbjutott, Alex pedig már csak a vigaszágban reménykedhetett.

Erre sajnos tudni lehetett, hogy nincs sok esély, hiszen többek között a vb-bronzérmes orosz Szargszjan is az águkon volt, ám Kadzsaja végül nem tőle, hanem meglepetésre már a negyeddöntőben a német Lazogianis-től vereséget szenvedett, ami egyben Szőke Alex búcsúját jelentette.

ESMTK Birkózó Szakosztály

Az ESMTK Birkózó Szakosztály az elszántság, a küzdelem és kitartás színtere, ahol kiváló edzők vezetésével és csapatmunkával támogatjuk birkózóinkat a siker elérésében. Minden egyes nap közösen dolgozunk az egyéni fejlődésért, a csapat győzelmeiért!