Jelesebb eseményeink

Az Alapkőletétel

2010 októberében nagyszerű eseményre került sor a Gyulai István Általános Iskolában. Egy álom megvalósításának első lépéseként ünnepélyes keretek között történt meg a ma már sok helyen az ország büszkeségének is nevezett Kruj Iván Sportcsarnok alapkőletétele. Az ünnepségen nemcsak a kerület, hanem a Magyar Birkózó Szövetség vezetői is megjelentek, sőt, olyan híres sportolók is tiszteletüket tették, akikre méltán nézhetnek példaképként a fiatalok.

Nemzetközi eredmények

Szakosztályunk birkózói a magyar válogatott tagjaiként nemzetközi versenyeken is részt vesznek. Természetesen a sikerek sem maradnak el, Szenttamási Noémi 2012-ben, Racolta Eduárd 2013-ban, Nagy Mihály pedig 2015-ben nyert Európa-bajnoki bronzérmet, Losonczi Ottó 2015-ben Európa-bajnoki ezüstérmet, míg Nagy Péter szintén 2015-ben világbajnoki bronzérmet szerzett.

A 2016-os jubileumi évünk minden eddigi évet felülmúlt, hiszen Elekes Emese a kadet Európa-bajnokságon arany, míg a kadet világbajnokságon bronzérmet szerzett. Szőke Alex a kadet világbajnokságon a dobogó legfelső fokára állhatott. Az egyetemi világbajnokságon is kiválóan szerepeltek szakosztályunk tagjai, hiszen Nagy Péter első helyen végzett, míg Sleisz Gabriella és Nagy Mihály nyakába ezüstérmet akasztottak. A rendőr Európa-bajnokságon Majoros Ármin Mózes mind kötött-, mind szabadfogásban a dobogó legfelső fokára állhatott. A 2016-os jubileumi évünkben így összesen 5 alkalommal csendülhetett fel a magyar himnusz ESMTK-s birkózó tiszteletére.

A 2017-es év egy U23-as sikerrel kezdődött, Tóth Bendegúz ezüstérmet szerzett a hazai rendezésű Európa-bajnokságon, míg Szőke Alex a kadet világbajnoki címe után Európa csúcsára is felért korosztályában, megnyerte az EB-t, a világbajnokságon pedig bronzérmet szerzett.

2018-ban ifj. Losonczi Ottó ezüstérmet szerzett az U23-as Európa-bajnokságon, míg a korosztály világbajnokságán a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Ugyanebben az évben Szőke Alex junior Európa-bajnoki ezüstérmet, Tösmagi Attila kadet Európa-bajnoki bronzérmet, Matyi Vivien pedig serdülő Európa-bajnoki bronzérmet szerzett. Tóth Bendegúz a brazíliai egyetemi világbaj- nokságon mind kötött-, mind szabadfogásban a dobogó második fokára állhatott fel.

Nemzetközi sikereink a 2019-es évben is folytatódtak. Asharin Roman U23-as korosztályban szerzett bronzérmet, míg a junior Európa-bajnokságon kötöttfogásban Szőke Alex arany-, Losonczi Dávid ezüstérmes lett, szabadfogásban pedig Khalidov Gamzatgadzhi állhatott a dobogó legalsó fokára. Matyi Vivien az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, Takács Zsolt pedig a serdülő Európa-bajnokságon szerzett bronzérmet. A kadet világbajnokságon Tösmagi Attila és Bazsó Adolf is a harmadik helyen végzett, míg a juniorok világbajnokságán Mester Milán nyakába akasztottak bronzérmet.

2020-ban a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a nemzetközi világversenyek, így szakosztályunk birkózói nem tudtak Európa- és világbajnokságokon bizonyítani.

2021-ben László Nikolett bronzérmet szerzett a kadet Európa-bajnokságon, Tösmagi Attila junior korosztályban az Európa-bajnokságról ezüst-, a világbajnokságról pedig bronzéremmel tért haza, Losonczi Dávid második helyen végzett az U23 korosztály világbajnokságán, Szőke Alex pedig ezüstérmes lett a felnőtt világbajnokságon. Továbbá Szőke Alex kivívta az indulás jogát a Tokióban megrendezett Nyári Olimpiára, ahol minden idők egyik legfiatalabb birkózó olimpikonjaként az ötödik helyezést szerezte meg.

2022-ben a különböző korosztályokban 18 fővel képviseltük hazánkat Európa- és világbajnokságokon, 8 nemzetközi érmet szereztünk, a 8 birkózónkból hatan döntőt birkózhattak, és csak hajszálon múlott, hogy 3 alkalom helyett hatszor csendüljön fel a magyar himnusz ESMTK birkózó tiszteletére. Nemzetközi versenyeken összességében 3 arany- (László Nikolett – serdülő korcsoport, Tösmagi Attila – junior korcsoport, Szőke Alex – U23 korcsoport) -, 3 ezüst- (László Mózes – kadet korcsoport, Zhtyovoz Petro – serdülő korcsoport, Bazsó Adolf – junior korcsoport) és 2 bronzérmet (Zhy- tovoz Maria – serdülő korcsoport, Losonczi Dávid – felnőtt korcsoport), valamint kettő pontszerző 5. helyezést szereztek versenyzőink.

2023-ban Losonczi Dávid a dobogó legfelső fokára állhatott a romániai U23 Európa-bajnokságon, Zhytovoz Maria pedig szintén aranyérmet szerzett a hazai rendezésű serdülő Európa-bajnokságon. A felnőtt kvalifikációs világbajnokságon Losonczi Dávid aranyérmet szerzett, és megszerezte a kvótát a párizsi Olimpiára. A fentieken kívül Szőke Alex ezüstérmes lett az U23-as Európa- bajnokságon, Zhytovoz Petro pedig Albániában szerzett bronzérmet a kadet korosztály Európa-bajnokságán.

ESMTK Birkózó Szakosztály

Az ESMTK Birkózó Szakosztály az elszántság, a küzdelem és kitartás színtere, ahol kiváló edzők vezetésével és csapatmunkával támogatjuk birkózóinkat a siker elérésében. Minden egyes nap közösen dolgozunk az egyéni fejlődésért, a csapat győzelmeiért!