Az ESMTK Birkózó Szakosztály története

Az Erzsébeti Spartacus Munkás Testedző Kör (ESMTK) 1915-ben alakította meg birkózó szakosztályát. A sportolók a háború elején az Erzsébet (ma Ady Endre) utcai iskola tornatermében, a húszas évektől kezdve az egyik vendéglőben, majd a Csiliben edzettek. A harmincas években sikeresen szerepeltek az országos bajnokságon. A klub sportolói többnyire a Vasas Otthonban (ma Csili Művelődési Központ) tartották társasági összejöveteleiket. A háborús években az egyesület egyre nehezebb anyagi helyzetbe került, fel kellett számolnia birkózó szakosztályát. A háború után a munkás-klub hagyományaira támaszkodott a máig is létező legnagyobb kerületi sportegyesület.

Az ESMTK Birkózó Szakosztály 2006-ban Losonczi Ottó, Pesterzsébet Díszpolgárának egyéni kezdeményezésére, anyagi támogatásával újraszerveződött. Jelenleg közel 200 állandó taggal működik a szakosztály, olyan neves, a sportban jártas kiváló szakemberek vezetésével, mint Antaly Sándor, Balogh Ferenc, Julian Xique Gonzales, Kliment László, Mykola Zhytovoz, Fék Szabolcs, Szűcs István, Lakatos Tamás, Mester Milán, Karimov Igor, Fodor Tamás, valamint a szakosztály elnöke, Losonczi Ottó. A szakosztály kiválóságai hetente hét alkalommal tanítják a gyerekeket a sportág minden apró fogására. Az edzéseket a 2011-ben átadott, néhai kiváló szakedzőnk, Kruj Iván nevét viselő, a Gyulai István Általános Iskolával egy udvaron található sportkomplexumban tartjuk. Az iskola támogatja a szakosztályt, és a gyermekek fejlődése érdekében közösen tevékenykedünk.

Az akadémiai rendszer kidolgozását 13 évvel ezelőtt kezdtük el, amikor a 2010/2011-es tanévben elindítottuk első birkózó sportosztályunkat a Gyulai István Általános Iskolában. A következő sportosztály 4 év múlva indult újra, majd a 2016/2017-es tanévtől kezdve kétévente indítjuk birkózó sportosztályainkat. Az akadémiai rendszer következő állomását az jelentette, amikor együttműködési megállapodást kötöttünk a „Budapest” Baptista Szakgimnázium, Gimnázium és Sportiskolával, ahol birkózóink az általános iskola befejeztével folytathatják tanulmányaikat. 2015-ben megépült szakosztályunk sportkollégiuma, ezzel minden feltétel adottá vált az akadémiai rendszerünk tökéletes működéséhez.

Szintén 2015-ben a Gyulai István Általános Iskola szomszédságában átadásra került a Fitt-park. A szabadtéri létesítményben egy 250 méteres rekortán futópálya, két kispályás futballpálya, két tollaslabda -, egy lábtenisz - és egy aszfaltozott kosárlabdapálya, két aszfaltozott asztaliteniszpálya és street fitness eszközök várják a sportolni vágyó lakosságot és a szakosztály sportolóit.

Az ESMTK az iskola érdekeit is szem előtt tartva grundbirkózáson is részt vesz, ahol 2008 óta többször Budapest Grundbirkózó Bajnokcsapat lettünk, és az országos versenyeken is egyre jobb eredményeket értünk el. Szakosztályunk birkózópalántái az elmúlt években szinte kivétel nélkül megnyerték a grundbirkózó diákolimpia döntőit. Mindegyik bajnokcsapat magját szakosztályunk sportosztályos diákjai alkották. A megalakulás óta eltelt 17 év alatt rendkívüli eredményeket könyvelhetnek el ifjú sportolóink és büszke „tanáraik”. A versenyeken való részvétel alkalmával versenyzőink minden esetben az indulók legjobbjai között voltak kötött- és szabadfogásban, egyéniben és csapatban egyaránt. A lelkesedést, a szorgalmat, a kiváló szakembereket figyelembe véve remélhetőleg a jövő nagy reménységei, Pesterzsébet jövőbeni büszkeségei a szakosztály „kezei alól” kerülnek ki, mely a többi leendő fiatal számára kiváló példaként szolgálhat.

A szakosztály a kezdetektől fogva sikert sikerre halmoz. Birkózóink többsége nemcsak a sportban nyújt kimagasló teljesítményt, hanem tanulmányi eredményeik is kiemelkednek az átlag diákok közül. Kitűnő példa erre Losonczi Dávid felnőtt világbajnok birkózónk, aki 2012-ben „Jó tanuló, jó sportoló” díjat vehetett át dr. Simicskó Istvántól, az egykori sportért és ifjúságért felelős államtitkártól. Dávid azóta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatója, és megszerezte a kvótát a 2024-es párizsi olimpiára.

A sikerért csapatként dolgozik együtt edző, sportoló és a szülő. A siker számunkra nem csak a dobogós helyezéseket jelenti. Sikerként szeretnénk elkönyvelni, ha birkózóink magukénak tudnák a sport iránti szeretetet, tiszteletet, alázatot és ennek alkalmazását a hétköznapi életben szüleikkel, testvéreikkel, pedagógusaikkal szemben. Szakosztályunk már nemcsak pesterzsébeti diákokból tevődik össze, hanem a szomszédos kerületekből és az agglomerációs körzetekből is szívesen hozzák a szülők gyermekeiket birkózni.

Szakosztályunk tagjai nemcsak eredményeikben, hanem a jótékonykodásban is jeleskednek. Minden évben segítünk a rászorulóknak és a beteg gyerekeknek, támogatjuk a nyugdíjasokat, az egyházat, ahol tudunk, ott segítünk.

ESMTK Birkózó Szakosztály

Az ESMTK Birkózó Szakosztály az elszántság, a küzdelem és kitartás színtere, ahol kiváló edzők vezetésével és csapatmunkával támogatjuk birkózóinkat a siker elérésében. Minden egyes nap közösen dolgozunk az egyéni fejlődésért, a csapat győzelmeiért!