Az ESMTK Birkózó Szakosztály elmúlt 17 évének története, eredményei

Nehéz néhány oldalban bemutatni elmúlt 17 évünk történetét és összefoglalni eredményeinket, hiszen ehhez talán egy könyv is kevés lenne, de megpróbáljuk tömören összefoglalni az eseményeket.

Az első bemutatót 2006. január 6-án tartottuk, amelyen 16 órától meghirdettük az első birkózó edzést. Az edzésen nagy örömünkre közel 40 gyerek jelent meg. A semmiből kezdtük építeni a szakosztályt, napról-napra, hétről-hétre egyre elszántabbak lettünk, a gyerekek lelkesedése bennünket is lelkesített. Közel 11 hónapig csak edzettünk, és a versenyek közelébe se mertünk menni.

Az első versenyünk a 2006. november 26-án megrendezett Vasas Kupa volt, melyen 160 induló vett részt. Egyesületünk 11 fővel nevezett a versenyre. Óriási öröm volt számunkra, hogy a 11 főből 7 gyermek érmes lett. Az eredményen felbátorodva decemberben is elmentünk két versenyre, ahol birkózóink már a dobogó legfelső fokára is fel tudtak állni. Az első évben három verseny alatt 39 érmet szereztünk.

A kiemelkedő szakmai munkának köszönhetően 2007-ben már 32 versenyen indultunk, és 247 érmet szereztek sportolóink, köztük diák-olimpiai címet és magyar bajnoki helyezéseket is elértünk.

Ez a sorozat azóta is folytatódik, és évről évre jobbnál jobb eredményeket érnek el birkózóink. 17 év alatt az ESMTK Magyarország első számú birkózó szakosztályává nőtte ki magát. Az elmúlt években 1335 versenyen vettünk részt, melyből közel 500 nemzetközi megmérettetés volt. Olyan verseny nem volt, ahonnan csapatunk érem nélkül távozott volna. Míg kezdetben megmosolyogtak bennünket, napjainkban már a legesélyesebbek között tartanak számon. Az eltelt 17 év alatt az ESMTK birkózói összesen 9583 érmet szereztek – ebből 4634 arany-, 2417 ezüst- és 2532 bronzérem.

Újjáalakulásunk óta összesen 50 érmet szereztünk világversenyeken, és 13-szor csendült fel a magyar himnusz ESMTK-s birkózó tiszteletére. Az egyesületek közötti országos rangsorban már a második évünkben az 56. helyet szereztük meg 100 szakosztály közül, az elmúlt években pedig rendre mi végzünk az országos rangsor élén.

Mára 344 magyar bajnokkal, 187 diákolimpiai bajnokkal és 355 Budapest bajnokkal, ezek mellett pedig komoly nemzetközi eredményekkel is büszkélkedhetünk. Szakosztályunk saját nevelésű birkózója, Szőke Alex 2021-ben részt vehetett a tokiói olimpián, ahol az előkelő ötödik helyezést érte el. Ugyanebben az évben Alex második helyen végzett a felnőtt világbajnokságon.

2023-ban Losonczi Dávid a szerbiai kvalifikációs világbajnokságon egyedülállót alkotott, hiszen 3 technikai tusos és egy sima 6:1-es pontozásos győzelmet aratva jutott be a döntőbe, ahol betusolta ellenfelét, ezzel ő szerezte a magyar kötöttfogású válogatott egyetlen kvótáját. A magyar birkózás történelmében mi vagyunk a 12. szakosztály, akinek világbajnok versenyzője van. Mindössze 6 szakosztály van a magyar birkózásban, akik saját nevelésű birkózóval értek el felnőtt világbajnoki címet. Továbbá a magyar birkózás több mint 100 éves történetében nem volt arra példa, hogy valaki 17 év alatt két olimpikont és felnőtt világbajnokot neveljen, valamint 50 nemzetközi érmet gyűjtsön saját nevelésű birkózókkal. A serdülőtől egészen a felnőtt korcsoportig játszották már el a magyar himnuszt birkózóink tiszteletére, ami szintén egyedülállónak tekinthető.

A birkózásban megszerzett tudást sok sportágban lehet hasznosítani. Szilágyi Erik sokszoros szumó Európa-bajnoknak mondhatja magát, de strandbirkózó világbajnokkal is büszkélkedhetünk. Többször nyertünk országos csapatbajnoki címet. Az elmúlt években szakosztályunk rendre az éves egyesületi pontverseny élén végzett.

2006-ban 26 fő látogatta rendszeresen az edzéseket, 2024-re ez a szám megsokszorozódott, taglétszámunk mára közel 200 főre duzzadt. A gyerekek megszerették ezt a sportot, büszkék arra, hogy ehhez a klubhoz, baráti társasághoz tartozhatnak. Az edzések nagyon szigorú fegyelem mellett folynak. Fontosnak tartjuk a sport iránti alázatot, a tisztességre való nevelést. A versenyeken, rendezvényeken egységes szerelésben, növekvő sorrendben jelenünk meg. Magyarországon az eddigi eredményeink alapján az utánpótlás-nevelés éllovasai vagyunk.

ESMTK Birkózó Szakosztály

Az ESMTK Birkózó Szakosztály az elszántság, a küzdelem és kitartás színtere, ahol kiváló edzők vezetésével és csapatmunkával támogatjuk birkózóinkat a siker elérésében. Minden egyes nap közösen dolgozunk az egyéni fejlődésért, a csapat győzelmeiért!