ESMTK Birkózó Szakosztály története

 

Az Erzsébeti Spartacus Munkás Testedző Kör (ESMTK) 1915-ben alakította meg birkózó szakosztályát. A sportolók a háború elején az Erzsébet (ma Ady Endre) utcai iskola tornatermében, a húszas évektől kezdve az egyik vendéglőben, majd a Csiliben edzettek. A harmincas években sikeresen szerepeltek az országos bajnokságon. A klub sportolói többnyire a Vasas Otthonban (ma Csili Művelődési Központ) tartották társasági összejöveteleiket. A háborús években az egyesület egyre nehezebb anyagi helyzetbe került, fel kellett számolnia birkózó szakosztályát. A háború után a munkásklub hagyományaira támaszkodott a máig is létező legnagyobb kerületi sportegyesület.

.

altAz ESMTK Birkózó Szakosztály 2006-ban Losonczi Ottó, Pesterzsébet díszpolgárának egyéni kezdeményezésére, anyagi támogatásával újraszerveződött. Jelenleg több mint 100 állandó, 5-18 éves korú fiúkkal és lányokkal egyaránt foglalkozik a szakosztály olyan neves, a sportban jártas kiváló szakemberek vezetésével, mint Kruj Iván mesteredző, Kruj Tamás, Kliment László, Szűcs István, Balogh Ferenc, Julian Xique Gonzales, Antaly Sándor, Purczeld Gábor szakedzők, valamint Losonczi Ottó, a szakosztály elnöke, aki valamikor a Ferencváros keretein belül űzte ezt a nagyszerű sportágat. A szakosztály kiválóságai heti öt alkalommal tanítják a gyerekeket a sportág minden apró fogására.

 

Az edzéseket jelenleg a Gyulai István Általános Iskola területén található 2011-ben épült Kruj Iván Sportkomplexumban tartják, ami igen kedvező a mai rohanó világban, hiszen a gyermekek az iskola keretein belül, megszokott környezetben hódolhatnak kedvenc sportjuknak. Az edzéseket bemelegítéssel kezdik, a gyakorlást birkózással folytatják, majd egy rövid erősítés zárja a napi programot. Mindez pozitívan hat a gyermekek életére, hiszen fegyelmezettebben élik mindennapjaikat. A megalakulás óta eltelt több mint öt év alatt rendkívüli eredményeket könyvelhetnek el az ifjú sportolók és a büszke "tanáraik", hiszen a versenyeken való részvétel alkalmával esetenként 300-350 kihívóval szemben, minden esetben az indulók legjobbjai között voltak kötött- és szabadfogásban, egyéniben és csapatban egyaránt, melyről bővebben a honlapunkon található „ESMTK 5 éves jubileumára kiadott újságban olvashatnak. A lelkesedést, a szorgalmat, a kiváló szakembereket figyelembe véve remélhetőleg a jövő nagy reménységei, Pesterzsébet jövőbeni büszkeségei a szakosztály "kezei alól" kerülnek ki, mely a többi leendő fiatal számára is kiváló példaként szolgálhat.