Kezdőlap Hírek Értékelések, beszámolók Szőke Alex fantasztikus bronzérmet szerzett a kadet-világbajnokságon!
2017.december11.hétfő

Szőke Alex fantasztikus bronzérmet szerzett a kadet-világbajnokságon!

2017.09.06. - Szeptember első hetében rendezik Athénban a kadet-világbajnokságot, ahol szakosztályunk két tehetséges versenyző, Szőke Alex és Losonczi Dávid révén érdekelt. Előbbi birkózónk, Alex, már túl is van a versenyen, a kötöttfogású 85 kilogrammosok között bronzérmet szerzett.

 

 

Világbajnoki címvédőként utazott Görögországba szakosztályunk legeredményesebb birkózója, Szőke Alex. A kötöttfogású 85 kilogrammosok között az alsó ágra került versenyzőnk, így a 28 fős mezőnybe selejteznie kellett az orosz serdülő Európa-bajnokkal, Muhammed Jevlojevvel.
 

Sikeres kedd reggeli mérlegelést követően tehát már rögtön az első körben szőnyegre hívták Alexet, aki kicsit megilletődötten kezdett Jevlojev ellen. Az orosz a mérkőzés során négyszer is kitolta Szőkét a küzdőtérről, így akkora előnyre tett szert, hogy Alex már nem tudott fordítani, csak egy intéssel 4-1-re szépíteni, azaz orosz győzelemmel zárult a mérkőzés.

 


 

A hidegzuhany után Szőke a lelátón ülve már csak a vigaszágban reménykedhetett, ehhez azonban az orosznak a döntőig kellett menetelnie. Szerencsére ez meg is történ Jevlojev sorra győzte le ellenfeleit, így Alex szerdán a vigaszágon folytathatta a versenyt.

 

 

A közép-európai idő szerint 9 óra 30 perckor kezdődő program első mérkőzése volt szakosztályunk tehetsége, a kazah Ajupot kellett legyűrnie birkózónak, ami sikerült is 2-0 arányban.

 

Kis pihenő után ismét vigaszági mérkőzésre szólították Szőkét, ezúttal a hazai közönség előtt versenyző Eb-bronzérmes Pagkalidisz ellen. Alex nem csak a göröggel küzdött, hanem az óriási hangzavarral is, amit Iliadisz szurkolói csináltak a nézőtérről. Szerencsére a négy perces összecsapás során ez nem zavarta meg versenyzőnket a koncetrációban, 2-1 arányban diadalmaskodott, ezzel kiharcolta a bronzcsatát.
 

A helyosztókra este került sor, Alex az utolsó előtti mérkőzés volt a szerdai napon. A grúz Zakariadze ellen Szőke ismét megzavarodva kezdett, előbb levitték,majd egy szaltóba belefogták, így 4-0-s grúz előnnyel mehetett szünetre. A második menetre aztán sikerült elővenni régi énjét, ami már pontokban is megmutatkozott, intéssel szépített, majd remek szaltóval átvette a vezetést és végül 7-4-re megnyerte a mérkőzést versenyzőnk!

 

 

Bár a világbajnoki címet nem sikerült megszereznie Alexnek, szomorkodni azonban még sincs oka, hiszen szarajevói Európa-bajnoki címe mellé Athénban egy világbajnoki bronzot nyert!

 

Gratulálunk, Alex! Büszkék vagyunk rád!

HAJRÁ ESMTK

 

 

TOVÁBBI KÉPEK A VILÁGBAJNOKSÁGRÓL

 

ESMTK Hírlevél