Két mérkőzés után tizenharmadik lett Tóth a junior-világbajnokságon

2017.08.06. - Szomorú, de a dortmundi Európa-bajnokság után a tamperei világbajnokság sem sikerült úgy a juniorkorú Tóth Bendegúznak, ahogy azt tervezte. Az év elején még U23-as Eb-ezüstérmet szerző birkózónk egy-egy győztes és vesztes mérkőzésig jutott az év egyik legfontosabb világversenyén.

 

 

Szakosztályunkból egyedüliként Tóth Bendegúz utazhatott a Finnországban megrendezett 2017. évi junior-világbajnokságra, Tamperébe. Érdekes, de a magyar szabadfogású válogatottat gyakorlatilag Bendegúz alkotta, hiszen a szövetség vezetősége és a válogatott edzők úgy döntöttek, hogy csak két embert utaztatnak a világbajnokságra ebben a szakágban, ám mivel az Eb-bronzérmes Vida Csaba térdsérülést szenvedett, így csak Tóth lépett szőnyegre.

 

Bende a 84 kilogrammosok felső ágára sorsolt, ahol akárcsak az Eb-n, így most is litván birkózóval küzdött meg. Igaz, ez egy másik litván versenyző volt, de Bendének ez mit sem számított, 6-0-ra legyőzve tovább jutott, így már várhatta is a negyeddöntőt.

 

Ekkor jött szembe az üzbéget 18-12-re legyőző indiai Deepak Punia, akinél bíztunk benne, hogy első mérkőzése sokat kivett belőle, de sajnos nem. Bende nem bírt az ázsiai birkózóval, 4-0-s vereséget szenvedett Tamperében, így nem sikerült bejutnia a legjobb négy közé.

 

Az indiainak természetesen meg lett volna az esélye, hogy döntőbe jusson, az elődöntőre azonban már teljesen elkészült erejével, a későbbi ezsütérmes amerikai Valencia négy perc birkózás után 11-0-ra verte őt meg, ami egyben Tóth Bendegúz búcsúját is jelentette.

 

A súlycsoport végeredménye:


84 kg (24 induló)

Junior-világbajnok: Artur Najfonov (Oroszország)

2. Zahid Valencia (Egyesült Államok)

3. Gadzsimurad Magomedszajdov (Azerbajdzsán) és Ahmad Bazrigaleh (Irán)

5. Deepak Punia (India) és Osman Gocen (Törökország)

… 13. Tóth Bendegúz (Magyarország)

 
Megjelent: 55 alkalommal