Tösmagi U20-as Európa-bajnok, Bazsó ezüstérmes

2022.06.29. – Szenzációs teljesítmény nyújtottak szakosztályunk juniorkorú birkózói Rómában, az U20-as Európa-bajnokság kötöttfogású versenyén. Tösmagi Attila Európa-bajnoki címet szerzett, Bazsó Adolf pedig ezüstérmes lett.

Fantasztikus versenyt tudhatnak maguk mögött szakosztályunk U20-as válogatott birkózói. A kötöttfogású 72 kilogrammos Tösmagi Attila ugyanis Európa-bajnoki címet szerzett a római viadalon, a 130 kilogrammos Bazsó Adolf pedig ezüstérmes lett.

Tösi a kontinensbajnokság egyik legnépesebb súlycsoportjában igencsak erős sorsolást kapott. Kezdésként a moldovait legyőző örmény Hacsikjan ellen lépett szőnyegre, ahol 3-1-es pontozásos győzelemmel jutott tovább.

A negyeddöntőben a görögöt technikai tussal legyőző román Botez következett, aki vezetett is versenyzőnk ellen, ám végül „Ludas” fordított és 7-1 arányban diadalmaskodni tudott.

Az elődöntőben is szükség volt a fordításra a horvátot, osztrákot és németet legyőző török Dogannal szemben, ugyanis Tösi riválisa 4-2-re is meglépett, ám végül remek akciókkal 7-4-re fordítani tudott büszkeségünk és bejutott a szerda esti döntőbe.

Az Európa-bajnoki címért a norvégot, grúzt, svájcit és ukránt magabiztos birkózással legyőző azeri Gurbanov következett, aki korábban junior Eb-ezüstérmes volt, de nyert ifjúsági olimpiát és kadet-világbajnok is volt.

Tösmagi aktívan kezdte a mérkőzést, ennek eredményeképpen ő támadhatott először lentről, az akciót azonban sajnos nem sikerült végrehajtania, viszont dicséretes, hogy utána rajta sem tudott pontot csinálni az azeri. Az 1-1-es állás azonban Gurbanovnak kedvezett, ám ekkor „Ludas” elképesztő iramot diktálva az utolsó percben kiléptette riválisát a küzdőtérről. Az azeri annyira megfáradt, hogy szinte fel sem tudott kelni a szőnyegről az utolsó bő fél percre, így a győzelem Tösié, ami egyben U20-as Euróap-bajnoki címet ért Rómában!

Adolf szintén jól teljesített, hiszen a nehézsúlyúak selejtezőjében rögtön legyőzte a kadet Európa-bajnok grúz Gokadzét (2-1), majd az azeri Gistarovval is elbánt, méghozzá technikai tussal (10-0).

Az elődöntő igencsak nagy csatát hozott a lengyel Krawczykkal szemben, végül Bazsó jutott a fináléba, 4-3-as pontozással bizonyult jobbnak riválisánál.A súlycsoport másik ágáról az ukrán Visnivecki jutott a döntőbe, aki előbb örményt, majd cseht, végül a fináléba kerülésért óriási fordítást követően törököt múlt felül.

Az Európa-bajnoki címre mindkét félnek meg volt az esélye, ez a mérkőzés képén is látszódott, kiélezett csatát hozott a keddi versenynap utolsó mérkőzése. Adolf többször is jó szituációba került, akciót azonban nem tudott végrehajtani ukrán ellenfelével szemben, őt azonban egyszer kiléptették, így 2-1-es ukrán győzelem született, Adolf pedig a dobogó második fokán zárt.

Szakosztályunk harmadik válogatott birkózója, Mányik Dávid sajnos nem jutott el az éremcsatáig. Pechére rögtön a felnőtt Európa-bajnok bolgár Nazarjannal sorsolták össze, majd a vigaszágon a töröktől is kikapott, így kiesett a versenyből.

A római U20-as Európa-bajnokságon Matyi Vivien (53 kg) csütörtökön, Gellén Milán (125 kg) pedig szombaton mutatkozik be.

Megjelent: 163 alkalommal