Losonczi arany-, Szőke bronzérmes Rómában

2022.06.23. – Fantasztikus napot zártak szakosztályunk felnőtt válogatott birkózói a római UWW-rangsorversenyen. Losonczi Dávid arany-, míg Szőke Alex bronzérmet szerzett a 97 kilogrammos súlycsoportban.

Bizonyára többen meglepődtek azon, hogy az eredetileg 87 kilogrammos Losonczi Dávid, akinek a súlya nagyjából 92 kiló körül mozog, mit keresett a római rangsorversenyen a 97 kilogrammosok között.

U23-as vb-ezüstérmesünk az UWW szabályai miatt nem tudott eredeti súlycsoportjában versenyezni, hiszen a rangsorversenyeken egy súlycsoportba egy nemzetből maximum hárman mérlegelhetnek. Dávid ebből a hosszantartó sérülése miatt kicsúszott, de mivel szüksége van a versenyre, így szerencsét próbált a 97 kilogrammosok között.

Az egy súlycsoporttal feljebb való „betekintést” biztosan nem bánta meg büszkeségünk, hiszen olyannyira belelendült, hogy végül meg is nyerte az igencsak rangos versenyt.

Dávid sorra verte a nagyobbnál nagyobb ellenfeleit: a sort a junior-világbajnok litván Laurinaitis ellen kezdte, majd jött az Európa-bajnok norvégot legyőző svéd Stjepanetic, az elődöntőben a budapesti Eb-ezüstérmes, tokiói olimpiai ötödik helyezett finn Savolainen és végül a fináléban az Eb-második grúz származású olasz Kakhelashvili. Nem gyenge névsor!

Eközben a vállsérülése után visszatérő Szőke Alex is szépen menetelt a súlycsoport másik ágán. Vb-ezüstérmesünk török riválisát, Kayisdagot csodálatos felrúgós emeléssel győzte le az olasz versenyen, majd ismét összecsapott a cseh Omarovval. A negyeddöntőben az azeri Niftullayev sem tudta megállítani olimpiai ötödik helyezett büszkeségünket, ám az elődöntőben a korábban említett Kakhelashvili sajnos 1-1-re legyőzte Alexet.

A történethez hozzátartozik, hogy a grúznak érthetetlen, de a bírók nem szóltak, hogy csípőcsontig kivágott mezben ne versenyezzen, ráadásul jócskán volt rajta bemelegítőkrém, ami szintén szabálytalan, hiszen ettől gyakorlatilag megfoghatatlanná vált Szőke számára.

Az akció nélküli elődöntő után Alex a bronzcsatán volt érdekelt, ahol remek pörgetéseinek köszönhetően hátrányból sikerült fordítania az iráni Balihamzadeh ellen, így végül felállhatott a dobogóra Olaszországban.

Versenyzőink mérkőzései:

Selejtező:
97 kg: Szőke Alex – Beytullah Kayisdag (török) 5-1

Nyolcaddöntők:
97 kg: Losonczi Dávid – Vilius Laurinaitis (litván) 5-0
97 kg: Szőke Alex – Artur Omarov (cseh) 3-1

Negyeddöntők:
97 kg: Losonczi Dávid – Aleksander Stjepanetic (svéd) 6-0
97 kg: Szőke Alex – Arif Niftullayev (azeri) 3-1

Elődöntők:
97 kg: Losonczi Dávid – Arvi Savolainen (finn) 5-0
97 kg: Nikoloz Kakhelashvili (olasz) – Szőke Alex ’1-1 (később szerzett ponttal)

Bronzmérkőzés:
97 kg: Szőke Alex – Medi Balihamzadeh (iráni) 7-4

Döntő:
97 kg: Losonczi Dávid – Nikoloz Kakhelashvili (olasz) 2-1

Megjelent: 418 alkalommal