Elnöki összefoglaló a 2021-es év eredményeiről

A 2021-es év, mint az élet minden más területén, a sportban és azon belül a birkózásban is a koronavírusról szólt. Egy nagyon csonka szezont tudhatunk magunk mögött, sajnos a tervezett versenyeknek csak a töredéke került megrendezésre, így Szakosztályunk sportolóinak esélyük sem volt a korábbi évek kimagasló eredményeit megismételniük, pedig 2021-ben is minden esélyünk megvolt arra, hogy sikertörténetünk tovább folytatódjon. Sajnos 2021-ben sem tűnt el a vírus, továbbra is velünk maradt, így májusig nem tudtak birkózóink hazai versenyeken részt venni.

A 2021-es év sem kezdődött jól számunkra, hiszen február 24-én, 86 éves korában elhunyt Kruj Iván, a magyar birkózás egyik olyan legendája, aki nem a szőnyegen, hanem mellette vitte véghez korszakos tetteit. Csarnokunk névadójától méltó körülmények között március 12-én vettünk végső búcsút a Pesterzsébeti Tetemtőben.

 

Iván bácsi sajnos nem élhette meg, hogy Szőke Alexet lássa birkózni a március közepén, Budapesten megrendezett Olimpiai Kvalifikációs versenyen. Alex ezen a versenyen még kikapott bolgár ellenfelétől, harmadik helyen végzett, így nem sikerült kiharcolnia az olimpiai indulást. 

A verseny után válogatóznia kellett és sikerült maga mögé utasítania mind Kiss Balázst, mind Szilvássy Eriket, így ő lett a 97 kg-os trónfosztó és egyértelművé vált, hogy a következő kvalifikációs versenyen is ő indulhat. Alex Bulgáriában már esélyt sem adott ellenfeleinek, végig nagyon magabiztos birkózást bemutatva az első helyen végzett a versenyen, ezzel pedig eldőlt, hogy 21 évesen részt vehet a Tokiói Olimpián. 

Eközben május közepén a vírushelyzet lehetővé tette, hogy elinduljon a versenyszezon, így Szakosztályunk fiatal birkózói i újra szőnyegre léphettek.

2021. május 27-30. között, Bulgáriában rendezték meg a Serdülő Európa-bajnokságot, melyen az ESMTK Birkózó Szakosztálya öt válogatott versenyző révén volt érdekelt.

A kontinensbajnokságra szabadfogásban kvalifikáló Jaszinszkij Jurij, Olasz Bende és Kosovics Márton közül Olasz tudott mérkőzést nyerni, igaz, Kosovics is továbbjutott az első fordulóból, de neki visszalépett azeri ellenfele a selejtezőben.

A folytatásban aztán Jurijhoz hasonlóan Bende és Márton is kikapott, és habár utóbbi vigaszágra került, sajnos ott sem tudott javítani, kiesett.

Kötöttfogásban mindkét büszkeségünk éremért birkózhatott, hiszen László Mózes és Zsitovoz Petro is remekül küzdött Szófiában.

Mózi a 38 kilogrammosok között a lengyel elleni győzelemmel kezdett a selejtezőben, majd a nyolcaddöntőben ugyan kikapott az azeritől, a másnapi bolgár elleni vigaszágon technikai tussal harcolta ki a bronzcsatát. Ott egy hajszállal, de sajnos az örmény jobbnak bizonyult nála, így fiatal tehetségünk ötödik lett.

Eggyel feljebb, a 41 kilogrammosok között Zsitovoz Petro román és török ellenfelét is technikai tussal győzte le a nyolcad-, valamint a negyeddöntő során. A döntőbe jutásért sajnos vereség következett az orosz ellen és a szombati bronzmérkőzésen is alul maradt ukrán riválisával szemben, így ő is ötödik lett.

Június 14-20. között a kadet korosztály Európa-bajnoksága következett, amelyen  női 46 kilogrammosok között szakosztályunk tehetsége, László Nikolett remek birkózást bemutatva bronzérmet szerzett.

Niki meglehetőségen kemény sorsolást kapott Bulgáriában. A 12 fős mezőnyben ugyan elsőre könnyedén győzte le a szlovák színeket képviselő Hegedüst, a folytatásban már a román Voiculescu jóval komolyabb erőt képviselt. Versenyzőnk azonban őt is legyőzte, 2-0-s, harcias mérkőzésen, és bejutott az elődöntőbe. Ott az ukránt, majd a törököt legyőző orosz Fedorcsenko következett. Niki remek levitellel közel három percen át vezetett is az orosszal szemben, a végét azonban riválisa jobban bírta, így ő jutott be a döntőbe.

Másnap a bronzcsatára az ukrán Lac érkezett a vigaszágról. Fiatal versenyzőnk kiváló koncentrációval, remek taktikát választva 2-0-s győzelmet aratott és ezzel megszerezte pályafutása első érmét világversenyről.

Az Európa-bajnokság kötöttfogású versenyében a szintén ESMTK-s Takács Zsolt is szőnyegre lépett. A 65 kilogrammos birkózó akár jó eredményt is elérhetett volna Bulgáriában, azonban az első mérkőzés során olyan súlyos hibát vétett, amit román ellenfele azonnal kihasznált. Taki ezzel búcsúzott is a versenytől, hiszen legyőzője nem került be a döntőbe.

2021. június 28 – július 04. között a Junior Európa-bajnokság következett. Az ESMTK Birkózó Szakosztálya 2021-ben négy versenyzőt adott a juniorválogatottnak a dortmundi Európa-bajnokságra. A legsikeresebb kadet világ- és Európa-bajnoki bronzérmes birkózónk, Tösmagi Attila volt, aki a kötöttfogású 72 kilogrammosok között szenzációs formát mutatott be, ezüstérmes lett.

Tösi kezdésként a felvidéki Oláht győzte le 11-2-re, majd a lengyel Lewandoswkinál 8-0-ra, a török Dogannál pedig 5-4-re bizonyult jobbnak. Az elődöntőben a hazai pályán versenyző német Bellscheidt következett, ahol akárcsak a török ellen, Tösi ismét fordítani tudott és 5-2-es győzelmet aratva döntőbe jutott.

A vasárnapi fináléban az ifi olimpiai bajnok grúz Cshikvadze következett, aki a másik ágon fehérorosz, svájci, azeri és horvát versenyzőket múlt felül a döntőbe vezető úton.

Sajnos az aranycsata is a grúznak kedvezett, hiszen az első menetben rögtön egy kétpontos emeléssel 3-0-ra meglépett birkózónkkal szemben. A folytatásban aztán Tösi is próbálkozhatott lentről, kiváló mellé ugrós emelését azonban nem tudta eladni, ráadásul a magyarok challengét is elutasították, így már 4-1-re vezetett Cshikvadze és a végeredmény is ez maradt. Tösmagi Attila tehát újabb érmet zsebelt be, második helyezett lett a junior Európa-bajnokságon.

Szakosztályunk további három versenyző révén volt érdekelt a kontinensbajnokságon. A hölgyeknél Matyi Vivien tusgyőzelemmel kezdett az 50 kilogrammosok között, olaszt fektetett kétvállra, azonban a folytatásban őt is tussal győzte le litván ellenfele, ezzel véget is ért számára a verseny.

A kötöttfogás 63 kilogrammos Petenykó Viktor is simán nyerte első mérkőzését, albán ellenfelének esélyt sem adva pillanatok alatt érte el a technikai tusos különbséget, ám a második mérkőzésén pontozással kikapott a bolgártól és kiesett.

A 97 kilogrammos Mohl Richárdnak is jól indult a viadal Dortmundban, hiszen előbb szlovák, majd litván ellenfeleit múlta felül, a későbbi bronzérmes norvéggel azonban már nem bírt a negyeddöntőben és búcsúzni kényszerült a versenytől.

2021. júliusában a Budapesten megrendezett Kadet Világbajnokság sajnos nem sikerült jól versenyzőinknek, hiszen mindhárom versenyzőnk, László Nikolett, Mányik Dávid és Takács Zsolt is idő előtt búcsúzott a versenytől. 

Augusztusban érkezett az egész év legjobban várt eseménye, a Tokiói Olimpia.  Szőke Alex a 97 kilogrammos súlycsoport felső ágán a cseh Artur Omarov 3-1-es legyőzésével kezdte meg pályafutása első olimpiáját a japán fővárosban.

Büszekségünk a cseh legyőzését követően az olimpia legnagyobb favoritjával, a világbajnok orosz Musza Jevlojevvel találta magát szemben, aki ellen 2-0-ra is vezetett, azonban a folytatást az orosz jobban bírta és 6-2-re győzött. Jevlojev aztán a döntőbe jutott, sőt, mint később kiderült az aranyérmet is megnyerte, így Szőke a vigaszágon folytathatta a versenyt.

A vigaszági megmérettetés első mérkőzése a vb-ötödik grúz Melija ellen zajlott. Óriási csata volt, amiben Alex 1-1-es hátrányban birkózott, végül 13 másodperccel a vége előtt valami bődületesen nagy dobást végrehajtva legyőzte riválisát és kiharcolta a bronzmérkőzésen való részvételt.

A magyar idő szerint kora délután kezdődő helyosztókon Szőke az Eb-bronzérmes lengyel Tadeusz Michalikkal nézett farkasszemet. Szakosztályunk és Pesterzsébet lakosai az önkormányzat előtti óriás kivetítőn szurkolták végig az összecsapásokat. A 97 kilogrammos bronzmérkőzés esélyesének inkább Alexet mondták, főleg a grúz legyőzését követően, azonban a lengyel mindenkit meglepett, az első menetben leküldtette és egymás után háromszor is megpörgette karhozzáfogásból versenyzőnket, akit szabálytalannak láttak a bírók, így két pontos intést is kapott, ami a mérkőzés végét jelentette számára.

Fiatal tehetségünknek azonban nincs miért szomorkodnia, hiszen már 21 évesen kijutott az olimpiára, ahol igencsak komoly teljesítményt nyújtott és végül az előkelő ötödik helyen zárt.

2021. augusztus végén az oroszországi Ufában került megrendezésre a 2021. évi junior-világbajnokság, melynek egyetlen erzsébeti szereplője volt, Tösmagi Attila.

Tösi a kötöttfogású 72 kilogrammosok között versenyzett, nem is akárhogyan! Elsőként könnyedén verte litván ellenfelét, majd az ifi Ázsia-bajnok kazah sem jelentett problémát, mindkét mérkőzés technikai tussal zárult.

Jött a negyeddöntőben az idei junior Európa-bajnoki ötödik helyezett török, akin Tösi ugyan most akciót nem tudott végre hajtani, még is gondoskodott arról, hogy egy másodperc nyugta ne legyen ellenfelének a 6 perc alatt. Szó szerint lehajtotta őt a szőnyegről, 2-0-ra nyert, a török a lábán alig állt a mérkőzés lefújását követően.

Sajnos az elődöntőben egy jóval erősebb versenyző érkezett az eddig szinte ismeretlen orosz személyében, aki az első menetben technikai tussal győzte le birkózónkat.

Vasárnap tehát a bronzmérkőzésen volt érdekelt Tösmagi, ahol a vigaszágon végig menetelő iráni volt az ellenfele. Roppant kellemetlen vetélytársnak bizonyult az ázsiai, ráadásul rögtön a mérkőzés elején 5-0-ra meglépett.

Ludi azonban egy pillanatra sem adta fel, űzte, hajtotta ellenfelét és szép lassan elkezdte ledolgozni hátrányát. Nagyjából 1 perc lehetett hátra az összecsapásból, amikor 6-3-as hátrányban Tösi kapaszkodásból remek levitellel szépített, sőt, egy pörgetéssel meg is fordította a mérkőzést.

Az már csak hab a tortán volt, hogy az iráni a felfordítást követően tusveszélyes helyzetbe került és mivel onnan kicsúszott a zónából, így újabb két pontot kapott büszkeségünk.

A vége hát 9-6 lett ide, ami egyben azt is jelentette, hogy Tösmagi Attila a dortmundi junior Európa-bajnokságon szerzett ezüstérme mellé most egy világbajnoki bronzérmet szerzett.

2021. szeptember 18-án Szakosztályunk rendezte az U23 Magyar Bajnokságot a Kruj Iván Sportcsarnokban, amelyen megünnepeltük 15 éves jubileumi évfordulónkat, a Magyar Birkózó Szövetség 100 éves évfordulóját, és megemlékeztünk a Trianoni békeszerződés 100 éves évfordulójáról. 

A rendezvényen köszönthettük a megjelent egyesületek, birkózók, edzők mellett a teljesség igénye nélkül Dr. Hiller Istvánt, a Magyar Országgyűlés alelnökét, országgyűlési képviselőt, Szabados Ákost, Pesterzsébet polgármesterét, Kovács Esztert és Nemes Lászlót Pesterzsébet alpolgármestereit, Fábián Lászlót, a MOB sportigazgatóját, Harót Jánost, az ESMTK elnökét, Hegedüs Csabát, az MBSZ tiszteletbeli elnökét, Bacsa Pétert, az MBSZ alelnökét, Ancsin Lászlót, az MBSZ főtitkárát, Pesterzsébet önkormányzatának képviselőit, valamint olimpiai, világ- és Európa-bajnokainkat.

2021. októberében még hátra volt egy nagy durranás Szőke Alex részéről.  Alex a kötöttfogású 97 kilogrammos súlycsoportban volt érdekelt az oslói világbajnokságon, amelyben összesen 27 versenyző küzdött a világbajnoki érmekért. Sportolónk második kiemeltként szerepelt a sorsoláson, így az alsó ágra került. Az első körben nem kellett birkóznia, ám a nyolcaddöntők során már becsatlakozott a versenybe, ahol a cseht legyőző ukrán Szaveta volt az ellenfél.

Versenyzőnk nagyon meggyőző birkózást bemutatva 6-1-es pontozásos győzelmet aratott és már készülhetett is a német elleni negyeddöntőre. Öhler a selejtezőben a világbajnok franciát búcsúztatta, majd a kirgizzel is elbánt, Szőkével azonban nem bírt. Fiatal tehetségünk egy pillanatnyi esélyt sem adott a németnek, újabb magabiztos győzelmet aratott, 4-1-es pontozással.

A délutáni elődöntőben a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes bolgárt is legyőző tokiói olimpikon amerikai Hancock nézett farkasszemet birkózónkkal. A mérkőzés nem indult valami jól Alex számára, hiszen riválisa 4-0-ra meglépett. Ekkor azonban rákapcsolt Szőke, ennek eredményeképpen 4-2-re feljött, majd egy remek pörgetést követően 4-4-re egyenlített, amivel meg is nyerte az összecsapást.

A másnapi döntőben a világbajnoki címért a tokiói olimpián bronzérmet szerző iráni Szaravi volt büszkeségünk ellenfele. Nagy küzdelemmel indult a finálé, azonban a bírók az ázsiait látták aktívabbnak, így ő támadhatott lentről, ahonnan végre is hajtotta a pörgetését.

A második félidőben Alex uralta a mérkőzést, parterre-helyzetből azonban nem tudott akciózni, így a 3-1-es végeredmény sajnos az iráninak kedvezett.Szőke Alex tehát élete első felnőtt világbajnokságán mindössze 21 évesen nyert világbajnoki ezüstérmet.

Az év utolsó világversenyére 2021. november 01-07. között, Szerbiában került sor. Az U23 Világbajnokságon Losonczi Dávid képviselhette Szakosztályunk színeit a kötöttfogásúak 87 kg-os súlycsoportjában. Dávid kezdésként a junior Eb és kadet vb-ezüstérmes moldovai Gabriel Lupascóval találta szemben magát, akit már az első menetben, 9-0-ás technikai tussal múlt felül. Ehhez elengedhetetlent volt a lendületes birkózás, valamint parterre-helyzetből a kiváló pörgetések.

Jöhetett a negyeddöntőben az észtet 1-1-gyel legyőző finn Sihtola, aki ellen versenyzőnk újfent remekelt, igaz, egy pörgetésben alul maradt, azonban ez sem okozott problémát, már az első három percben elérte a technikai tusos különbséget jelentő 10-2-es végeredményt.

Kis pihenő után kezdetét vették a nyitónap súlycsoportjainak elődöntői, melyben természetesen Dávid is érdekelt volt, méghozzá az ifi Eb-ötödik lengyel Szymonowicz ellen.

A mérkőzés úgy alakult, ahogy a magyar küldöttség eltervezte, hiszen két kiléptetéssel már rögtön az elején vezetéshez jutott Dávid, sőt, egy levitellel már a szünetben 5-0-ra vezetett. A második félidőben sem hagyott alább Losonczi irambirkózása, ennek eredményeképpen ismét őt látták aktívabbnak a bírók, így az eredmény 6-0-ra módosult, amivel Dávid világbajnoki döntőbe jutott.

A másnap esedékes fináléban Losonczi igyekezett nagy iramot diktálni, hiszen az orosz láthatóan fárasztható volt, a taktika azonban sajnos nem jött össze, hiszen Komarov többször is kihasználva Dávid lendületét, akciót hajtott végre, végül elérte a technikai tusos különbséget és 9-0-ra győzött.

Büszkeségünk tehát kénytelen volt beérni a szépen csillogó ezüstéremmel, ami egyértelműen eddigi pályafutása legnagyobb eredménye.

Ami a hazai versenyeinket illeti, 2021-ben Szakosztályunk birkózói 56 versenyen vettek részt, amelyeken 287 érmet szereztek, 112 arany, 74 ezüst és 101 bronzérmet. 

A járványhelyzet ellenére szerencsére az össze korosztály Magyar Bajnokságát meg tudták rendezni, birkózóink ebben az évben a magyar bajnokságokon 19 arany, 14 ezüst és 21 bronzérmet szereztek. 

Aranyérmeseink:
Farkas Márk
Huszár Regina
Khalidov Gamzatgadzhi 2x
Kovács György 
Kurdi Dániel
László Mózes 4x
László Nikolett
Losonczi Dávid
Mester Milán
Szőke Alex
Takács Zsolt
Tösmagi Attila
Zhytoovz Petro 2x
Zhytovoz Maria

Ezüstérmeseink:
Gerhauser Bendegúz
Kellner Laura 2x
Kertész Dominik
Kmerh Zalán
Kovács Petra
Kurdi Dániel
Losonczi Dávid
Mányik Dávid 2x
Petenxkó Viktor
Sánta Levente
Szilágyi Erik 2x 

Bronzérmeseink:
Antaly Sándor 2x
Bagoly Boldizsár
Felkai Balázs
Felkai Bendegúz
Huszár Regina
Kalina Balázs
Kmeth Zalán
Kosovics Márton
Kovács Barnabás 2x
Kovács Olivér
Laky Ajna
Molnár Tamara
Olasz Bende 2x
Soltész Patrik
Takács Zsolt 2x
Tösmagi Attila
Varga Daniella

Külön említést érdemel László Mózes, aki mind serdülő, mind pedig kadet korosztályban megnyerte a kötött – és szabadfogású országos bajnokságot is.  Mózes amellett, hogy a tanulásban is kiemelkedően teljesít, a sportban is sorra halmozza az érmeket. Pedig aztán ha valakinek, neki tényleg nincs könnyű dolga, hiszen születési rendelleneséggel jött a világra, ami miatt 18x operálták meg. Ezek a helyreállító műtétek minden egyes alkalommal komoly fájdalmakkal jártak, azonban Mózi minden egyes műtét után felállt és összeszorított foggal újra munkába állt, aminek idén meg is lett az eredménye, hiszen a négy magyar bajnoki címe mellé kivívta a serdülő válogatottságot is. 

2021-ben a magyar bajnokságok mellett a Diákolimpiai döntők is megrendezésre kerülte. Ezeken idén 10 aranyérmet, 8 ezüstérmet és 13 bronzérmet sikerült szereznünk. 

Diákolimpiai aranyérmeseink:
Felkai Balázs
Huszár Regina
Kurdi Dániel
László Mózes 2x
Molnár Tamara
Zhytovoz Maria
Zhytovoz Petro 2x
Varga Daniella 

Diákolimpiai ezüstérmeseink:
Antaly Sándor
Felkai Bendegúz
Kosovics Márton
Kovács Barnabás
Kovács Márton
Kovács Petra
Laky Ajna
Olasz Bende 

Diákolimpiai bronzérmeseink:
Antaly Sándor
Erszény Csanád
Farkas Márk
Farkas Zsombor
Hattinger Julianna
Kalina Balázs 2x
Kmeth Zalán 2x
Kovács Barnabás
Máltsik Zsombor
Olasz Bende
Soltész Patrik

A koronavírus járvány miatt idén elmaradtak a csapatbajnokságok és sajnos Szakosztályunk nem tudja idén sem megtartani szokásos közösségkovácsoló rendezvényeit sem. Elmaradt a mindig jó hangulatban telő családi sportnapunk, és hagyományos nyári edzőtáborunk, az óvodai fesztiválok és elmarad a szokásos év végi Karácsonyi évértékelő rendezvénünk is.

Bízunk benne, hogy hamarosan végre megszabadulunk a vírustól, nem érnek minket tragédiák és újra régi fényünkben ragyoghatunk. 

Sajnos a koronavírus nálunk is elvégezte a munkáját, és a lezárások, korlátozások nagyon meglátszanak a birkózóinkon. Azt vettem észre, hogy nagyon gyengék a gyerekek és nulla az állóképességük. Természetesen tisztelet a kivételnek. Alapvető, egyszerű házi feladatokat nem hajlandóak végrehajtani, napi 15 perc plusz munkát nem csinálnak meg. 

Az utóbbi időben egyre több kritika fogalmazódott meg az edzőimmel kapcsolatban, amelyeknek természetesen némi valóságalapja is van, hiszen a koronavírus nekik sem tett jót. Voltak közöttük, akik megbetegedtek, és az egész helyzetnek köszönhetően csökkent az edzői motiváció, hiszen az edzőink sokáig nem tudták ellenőrizni a gyerekeket, nem tudták felmérni a munkájukat, hiszen nem jártak versenyre. Több, mint 60 verseny hiányzik az edzőkből, gyerekekből, ami óriási szám. Ezeket az elmaradt versenyeket sajnos nem tudjuk pótolni. 

Nagyon szeretném Szőke Alex, Losonczi Dávid, Tösmagi Attila, Losonczi Ottó és a többi világversenyen érmes birkózónk utódjait látni, ezért januártól új és magasabb fokozatra kapcsolunk. Egységes edzésterv alapján fog történni a gyerekek képzése, korosztályoknak megfelelően. De bármit is teszünk, szülői háttér, szülői támogatás nélkül ez nem megy. A matematika tanár, ha feladja a kettes szorzótábla megtanulását, hiába mondja a gyerek, hogy a nyolcasat tudja, számonkérésnél ez nem megfelelő, nem fogadható el. A jó eredményekért küzdeni és szenvedni kell, mert csak így lehet valaki a legjobb. A jövőben a sportosztályokkal kapcsolatban is komoly szigorítások lesznek. Reméljük, mindannyiunknak az az érdeke (szülő, egyesület, iskola), hogy a legjobb feltételek mellett a gyerekekből kihozzuk a korosztályuknak megfelelő teljesítményt. 

Minden kedve szülőnek köszönöm a támogatását, legfőbbképpen azoknak a szülőknek, akik szülői kötelezettségeiken túlmenően segítették, támogatták munkánkat.

A Karácsony előtti utolsó edzésünket 2021. december 22-én tartjuk. A két ünnep, december 27-30. között, minden nap tartunk összevont edzéseket 16:00-18:00 óráig, melyre minden birkózót szeretettel várunk. A 2022-es év első edzését január 3-án, hétfőn tartjuk a megszokott rend szerint.

Kedves Gyerekek!

Nemsokára itt van a Karácsony, Jézus születésének évfordulója. Ennek az ünnepnek nem az ajándékokról, hanem a szeretetről kell szólnia. A szeretet az, ami nem kerül semmibe, a legkönnyebben adható és nem kér cserébe semmit. Legyetek sokat együtt a családotokkal, beszélgessetek, próbáljátok mindazt az időt bepótolni, amit évközben elvesztettetek.  

MINDENKINEK ÁLDOTT, BÉKÉS, SZERETEBEN GAZDAG ÜNNEPEKET KÍVÁNOK ÉS A JÓ ISTEN ÁLDÁSA LEGYEN SZENT KARÁCSONY ÜNNEPÉN MINDANNYIUNKON!

OTTÓBÁ

Megjelent: 465 alkalommal