Szőke Alex ötödik helyezett a tokiói olimpián!

2021.08.03. – Szakosztályunk olimpikon birkózója, Szőke Alex fantasztikus teljesítményt nyújtott Tokióban és 21 évesen ötödik helyen zárta az olimpiát! Gratulálunk!

 

Mint azt korábban már megírtuk, szakosztályunk olimpikon birkózója, Szőke Alex a 97 kilogrammos súlycsoport felső ágán a cseh Artur Omarov 3-1-es legyőzésével kezdte meg pályafutása első olimpiáját a japán fővárosban.

Büszekségünk a cseh legyőzését követően az olimpia legnagyobb favoritjával, a világbajnok orosz Musza Jevlojevvel találta magát szemben, aki ellen 2-0-ra is vezetett, azonban a folytatást az orosz jobban bírta és 6-2-re győzött. Jevlojev aztán a döntőbe jutott, sőt, mint később kiderült az aranyérmet is megnyerte, így Szőke a vigaszágon folytathatta a versenyt.

Kedden a megmérettetés első mérkőzése rögtön Alex volt és a vb-ötödik grúz Melija. Óriási csata volt, amiben Alex 1-1-es hátrányban birkózott, végül 13 másodperccel a vége előtt valami bődületesen nagy dobást végrehajtva legyőzte riválisát és kiharcolta a bronzmérkőzésen való részvételt.

A magyar idő szerint kora délután kezdődő helyosztókon Szőke az Eb-bronzérmes lengyel Tadeusz Michalikkal nézett farkasszemet. Szakosztályunk és Pesterzsébet lakosai az önkormányzat előtti óriás kivetítőn szurkolta végig az összecsapásokat. A 97 kilogrammos bronzmérkőzés esélyesének inkább Alexet mondták, főleg a grúz legyőzését követően, azonban a lengyel mindenkit meglepett, az első menetben leküldtette és egymás után háromszor is megpörgette karhozzáfogásból versenyzőnket, akit szabálytalannak láttak a bírók, így két pontos intést is kapott, ami a mérkőzés végét jelentette számára.

Fiatal tehetségünknek azonban nincs miért szomorkodnia, hiszen már 21 évesen kijutott az olimpiára, ahol igencsak komoly teljesítményt nyújtott és végül az előkelő ötödik helyen zárt.

Szívből gratulálunk, Alex!

Megjelent: 200 alkalommal