U15-ös Európa-banokság és junior válogatóverseny

2021.05.31. – Mozgalmas hétvégét tudhat maga mögött szakosztályunk, hiszen a szófiai U15-ös Európa-bajnokság mellett a kétnapos dorogi junior válogatóversenyen is érdekelt volt. A hétvége mérlege: 3 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzérem!

Május utolsó hétvégéjén rendezték meg a bolgár fővárosban a serdülőkorosztály, tehát az U15-ösök Európa-bajnokságát, melyen az ESMTK Birkózó Szakosztálya öt válogatott versenyző révén volt érdekelt.

A kontinensbajnokságra szabadfogásban kvalifikáló Jaszinszkij Jurij, Olasz Bende és Kosovics Márton közül Olasz tudott mérkőzést nyerni, igaz, Kosovicsnak is tovább jutott az első fordulóból, de neki visszalépett azeri ellenfele a selejtezőben.

A folytatásban aztán Jurijhoz hasonlóan Bende és Márton is kikapott, és habár utóbbi vigaszágra került, saajnos ott sem tudott javítani, kiesett.

Kötöttfogásban mindkét büszkeségünk éremért birkózhatott, hiszen László Mózes és Zsitovoz Petro is remekül küzdött Szófiában.

Mózi a 38 kilogrammosok között a lengyel elleni győzelemmel kezdett a selejtezőben, majd a nyolcaddöntőben ugyan kikapott az azeritől, a másnapi bolgár elleni vigaszágon technikai tussal harcolta ki a bronzcsatát. Ott egy hajszállal, de sajnos az örmény jobbnak bizonyult nála, így fiatal tehetségünk ötödik lett.

Eggyel feljebb, a 41 kilogrammosok között Zsitovoz Petro román és török ellenfelét is technikai tussal győzte le a nyolcad-, valamint a negyeddöntő során. A döntőbe jutásért sajnos vereség következett az orosz ellen és sajnos a szombati bronzmérkőzésen is alul maradt ukrán riválisával szemben, így ő is ötödik lett.

U15-ös eredményeink:
38 kg: 5. László Mózes
41 kg: 5. Zsitovoz Petro
Kiesett: Jaszinszkij Jurij (szf, 41 kg), Olasz Bende (szf, 44 kg), Kosovics Márton (szf, 75 kg).

Eközben természetesen hazai porondon sem állt meg az élet, a juniorkorúak a dorogi Fekete Gyémánt Kupán próbálhatták ki magukat. Szombaton a kötöttfogásúak, míg vasárnap a szabadfogású férfi és női birkózók ölthették magukra a birkózómezt.

Szakosztályunk mindkét versenynap során szépen csillogó érmeket szerzett. Szombaton a kötöttfogásúaknál Tösmagi Attila a tőle megszokott mentalitással, látványos akciókkal verte meg a 72 kilogrammos mezőnyt. Kadet világ- és Európa-bajnoki bronzérmesünk mind a négy mérkőzését technikai tussal nyerte meg.

A 97 kilogrammos Mohl Richárdnak is volt mérkőzése bőven, az úgynevezett „nordic systemnek” köszönhetően ötször is szőnyegre lépett és mind az ötször nyerni is tudott, szintén első helyezett lett a nemzetközi válogatóversenyen.

Junior kötöttfogású eredményeink:
63 kg: 3. Petenykó Viktor
67 kg: 5. Deák Zoltán
72 kg: 1. Tösmagi Attila
97 kg: 1. Mohl Richárd
Kiesett: Rékasi Sándor (67 kg), Varga Csaba (77 kg), Kekenj Norbert (87 kg).

Vasárnap sem maradtunk aranyérem nélkül Dorogon. A női 50 kilogrammos Matyi Vivien magabiztosan húzta be az első helyezettnek járó díjat, miután egyszer tussal, kétszer pedig technikai tussal múlta felül ellenfelét.

Egyetlen lépésre volt a dobogó legfelső fokától a szabadfogású 86 kilogrammos Laky Levente is, ám két győzelem után a döntőben már nem sikerült diadalmaskodnia, így kénytelen volt beérni az ezüstéremmel.

Junior női eredményeink:
50 kg: 1. Matyi Vivien
57 kg: 5. Kellner Laura

Junior szabadfogású eredményeink:
86 kg: 2. Laky Levente
92 kg: 4. Szilágyi Erik

Megjelent: 188 alkalommal