Asharin bronzérmes az U23-as Európa-bajnokságon

2019.03.11. - Az elmúlt hétvégén az U23-asok Európa-bajnokságán, valamint a serdülők össznépi válogató versenyein volt érdekelt szakosztályunk. A hétvége mérlege: 4 arany-, 2 ezüst- és 3 bronzérem!

A szerbiai Vajdaságban, azon belül Újvidéken rendezték meg a 2019. évi U23-as Európa-bajnokságot, melyen a szabadfogású küzdelmek során szakosztályunk is érdekelt volt, méghozzá három versenyzővel. Az 57 és 65 kilogrammosok összecsapásait pénteken és szombaton, míg a 92 kilogrammosokét szombaton és vasárnap tartották a szomszédos országban.

 

Srácainknak köszönhetően mindhárom napon volt miért izgulnunk, hiszen ketten a helyosztók során is szőnyegre léphettek. A 65 kilóban 16 versenyzőt számláltak, Roma a nyolcaddöntőben az ukrán Nikiforukkal elképesztőt csatát vívott, az utolsó pillanatban nyerte meg a csatát és jutott a negyeddöntőbe, ahol azonban a későbbi ezüstérmes grúz Bolkvadze jobbnak bizonyult nála. Versenyzőnk a másnapi vigaszági mérkőzésen akciódús összecsapáson 18-11-re verte román riválisát, majd a kisdöntőben mondhatni esélyt sem adott a macedón színeket képviselő vetélytársának, 14-2-es technikai tusos fölénnyel szerezte meg élete első érmét világversenyről.

 

Eközben sajnos az 57 kilogrammos Khalidov Gamzatgadzhinak nem sikerült jól a bemutatkozás a nemzeti csapatban. Fiatal birkózónk a selejtezőben 10-0-ra kikapott török ellenfelétől, ez egyben a verseny végét is jelentette számára.

 

Szombaton viszont jó sorsolását sikerült kihasználnia Tóth Bendegúznak. A 92 kilogrammosok között a negyeddöntők során csatlakozott csak be a kontinensbajnoki küzdelmekbe Eb-ezüstérmesünk, ráadásul győzelemmel. A német Matuhint 3-1-es pontozással lépte át, viszont a délutáni elődöntőben 6-0-ra kikapott a későbbi Európa-bajnok orosztól. A vasárnapi bronzmérkőzésen jó eséllyel pályázott a dobogó legalsó fokára, ám a török Yaylaci elleni összecsapás 6-6-ra ért véget, amely során a nagyobb értékű akció ellenfelének kedvezett, így Bende kénytelen volt beérni az előkelő ötödik helyezéssel.

 

U23-as eredményeink:

65 kg: 3. Asharin Roman

92 kg: 5. Tóth Bendegúz

Kiesett: Khalidov Gamzatgadzhi (57 kg).

 

A korosztályos Európa-bajnokság mellett hazai porondon is versenyzett szakosztályunk. A serdülőkorú birkózóknak Somogyjádon rendezték meg a 2019-es év második össznépi minősítési versenyeit. A szombati szabadfogású fiú és leány küzdelmek során három arany- és egy bronzérem jutott versenyzőinknek. Magabiztos birkózást bemutatva tudott nyerni súlycsoportjában László Nikolett, Mányik Dávid és Bazsó Adolf is.

 

Adolf másnap, a kötöttfogású versenyen sem okozott meglepetést, mindenkit magamögé utasítva újabb aranyérmet szerzett a + 85 kilogrammosok között, míg döntőt birkózhatott, végül azonban ezüstérmes lett Takács Zsolt és Kovács Olivér is. Szakosztályunk négy kötöttfogású éremmel, valamint egy ötödik helyezéssel a csapatpontverseny harmadik helyén zárt.

 

Serdülő eredményeink:

 

Leány:

42 kg: 1 László Nikolett

58 kg: 3. Huszár Regina

 

Szabadfogású fiú:

52 kg: 1. Mányik Dávid

+ 85 kg: 1. Bazsó Adolf

 

Kötöttfogású fiú:

52 kg: 2. Takács Zsolt

52 kg: 3. Mányik Dávid

57 kg: 2. Kovács Olivér

57 kg: 5. Kosovics Ádám

+ 85 kg: 1. Bazsó Adolf

Kiesett: Kovács Bence (62 kg), Zwick István (62 kg).

 

TOVÁBBI KÉPEK A VERSENYEKRŐL:

Megjelent: 480 alkalommal