Gyász: 84 éves korában elhunyt Kovács Ferenc

Mély fájdalommal tudatjuk az ESMTK közösségével, hogy Szakosztályunk egyik legnagyobb szurkolója, nemzetünk kiemelkedő sportalakja, Kovács Ferenc, a tegnapi napon, 84 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt. 

Feri bácsi 1934. január 7-én született Budapesten. Az MTK Futball Klub saját nevelésű játékosaként 1954-ben mutatkozott be az első osztályban, és több mint 10 éven keresztül viselte a kék-fehér mezt.

 

A fővárosi csapattal bajnok, KEK-döntős és kétszer Közép-európai Kupa győztese. Az 1960-as Római Olimpián bronzérmet szerzett a válogatottal. 1965-ben kezdte edzői karrierjét az MTK utánpótlásánál, 1968-as szezonban már az első csapat kispadján ült. Később dolgozott az Egri Dózsánál, a Vasasnál, a Debreceni MVSC-nél, a spanyol Las Palmasnál, a Szeged SC-nél és az Újpestnél is, az újpestiekkel 1992-ben Magyar Kupa-győztes lett.

 

A Videotont három ciklusban összesen kilenc szezonon keresztül irányította, egy bajnoki ezüst- és két bronzérem mellett legnagyobb sikere az volt, hogy az 1984–1985-ös idényben döntőig (amit összesítésben 3–1-re veszített el a Real Madrid ellen) vezette az UEFA-kupában a csapatot.

 

Kovács Ferenc azon kevesek közé tartozik Magyarországon, aki játékosként és edzőként is európai kupadöntőbe jutott.

 

A Jó Isten adjon örök nyugodalmat és békességet neki.

Megjelent: 433 alkalommal