Nemzetközi és hazai versenyeken, grundbirkózó diákolimpián vettünk részt

2018.02.27. - Újfent komoly bevetésen vettek részt szakosztályunk birkózói. Felnőtt válogatottjaink Ukrajnában és Dániában versenyeztek, juniorjaink hazai válogatón vettek részt, míg két csapatunk a grundbirkózó diákolimpiai döntőn jeleskedett.

“Mini világbajnokságként” emlegetik a 2018-as év eddigi legerősebb és legnépesebb UWW felnőtt nemzetközi versenyét. A három napos kijevi viadalon a magyar válogatott színeiben jelen volt a kétszeres Eb-ötödik Sleisz Gabriella, valamint Asarin Roman is.

 

Birkózóink az új szabályoknak megfelelően pénteken és szombaton versenyeztek. Gabi a női 65 kilogrammosok között a selejtezőben 9-4-re kanadait, majd a negyeddöntőben 12-2-re ukránt múlt felül, ezzel bejutott az elődöntőbe. Ott már jóval komolyabb versenyző érkezett az Eb-második azeri személyében, aki pontozással győzte le Sleiszet. Eközben Asarin megnyerte első összecsapását, majd a későbbi ezüstérmestől, az olimpiai harmadik, háromszoros világbajnok, Európa-bajnok azeritől kapott ki, de vigaszágra került.

 

Szombaton tehát a férfi 65 kilóban Roman a vigaszágon birkózott volna, ám sérülések miatt előbb fehérorosz, majd szlovák riválisa is visszalépett ellene, így már is a bronzmérkőzések során volt érdekelt. Az esti helyosztóknál Gabi végül 2-0-s vereséget szenvedett, ötödik lett, Asarin azonban fantasztikusan birkózott, gigászi csatában 12-9-re diadalmaskodott és felállhatott a dobogó harmadik fokára.

 

Roman olyan kiváló birkózókkal állhatott egyszerre a 65 kilogrammos dobogón, mint a korábban említett azeri Hadzsi Alijev, az Európa-bajnok, vb-ezüstérmes lengyel Gadzhiev és az olimpiai bajnok, olimpiai ezüstérmes, világ- és háromszoros Európa-bajnok grúz Hincsegasvili.


Eközben a magyar kötöttfogású válogatott is nemzetközi viadalon volt érdekelt. Szakosztályunkból Juhász Bence és Losonczi Ottó kapott ezúttal meghívást, hogy részt vegyen a dániai “Thor Masters” megmérettetésen. A nemzetközi versenyen közel húsz ország, 136 versenyzője szerepelt. A mieinknek sajnos nem úgy sikerült a szőnyegen nyújtott teljesítmény, mint ahogyan azt korábban eltervezték. Bence az 55 kilóban, Ottó a 67 kilóban szenvedett két-két vereséget, ezzel mindketten búcsúztak a küzdelmektől.

 

Természetesen a nemzetközi versenyek mellett hazai porondon sem maradtunk birkózás nélkül. Kaposvár immáron zsinórban harmadik alkalommal adott otthont minősítési versenynek. Ezúttal a junior kötöttfogásúak mérték össze év eleji tudásukat, köztük négy erzsébeti birkózóval. A nem túl népes, ám annál lelkesebb mezőnyben birkózóink többnyire körmérkőzéseket vívtak. A 87 kilóban kadet világ- és Európa-bajnokunknak, Szőke Alexnek nem volt könnyű dolga mérkőzései során, végül azonban hazai riválisait is legyőzve a dobogó tetejére állhatott Kaposváron.

 

Szintén jó esélye volt az aranyérem megszerzésére a 82 kilóban Losonczi Dávidnak, a BVSC kadet vb-másodikját azonban a csoportmérkőzéseken és a döntőben sem sikerült legyőznie, ezüstéremmel térhetett haza a válogató versenyről. Ebben a súlycsoportban Molnár Tamás ötödikként zárt.

 

Miskolc városa adott otthont a 2018. évi grundbirkózó diákolimpiai bajnokság döntőjének. Szakosztályunk a Gyulai István Általános Iskola színeiben mindkét fiú korcsoportban érdekelt volt. Szombaton az első korcsoportosok nagyon összefogottan, lelkesen küzdöttek, aminek az eredménye is megvolt, hiszen másodikak lettek. Vasárnap a második korcsoportnak tartták meg a bajnokságot, ahol a Gyulai diákjai fantasztikus összecsapásokat követően diákolimpiai bajnoki címet szereztek.

 

Az I. korcsoportos csapatunk tagjai: Kurdi Dániel (20 kg), Bagoly Boldizsár (24 kg), Horváth Botond (28 kg), Sánta Levente (28 kg), Zalányi Botond (32 kg), Felkai Balázs (32 kg), Antaly Sándor (37 kg), Balogh Bence (43 kg), Soltész Patrik (+ 43 kg).

A II. korcsoportos csapatunk tagjai: Vinklárik Dominik (24 kg), Kerecsanin Mátyás (28 kg), Jász Bálint (32 kg), Farkas Zsombor (32 kg), Zhytovoz Petro (32 kg), Kiss Levente (37 kg), Olasz Bende (37 kg), Kovács Barnabás (42 kg), Kádár Zsombor (49 kg), Kis Mátyás (+ 49 kg).

 

TOVÁBBI KÉPEK A VERSENYEKRŐL

Megjelent: 426 alkalommal