Majoros Ármin Mózes fantasztikus ezüstöt nyert Lengyelországban

2016.06.20. - Ezüstérmével a magyar kötöttfogású válogatott legjobbja lett Majoros Ármin Mózes a lengyelországi Pytlasinski-emlékversenyen, ahol a 130 kilogrammosok között három mérkőzéssel a háta mögött a dobogó második fokára állhatott fel izomkolosszusunk. Mózit, csak a német olimpikon tudta megverni Spalában.

 

 

Ha azt mondjuk, hogy Pytlasinski-emlékverseny, akkor a világ egyik legerősseb nemzetközi viadaláról beszélünk, amit idén már 59. alkalommal rendeztek meg Lengyelországban. A helyszín ezúttal a Spala városa volt, azon belül is az olimpiai edzőközpont, ahol számtalan nemzet, köztük a magyarok is felmérték tudásukat a rohamosan közeledő riói olimpia előtt.


A magyar alakulattal tartott Lengyelországba Majoros Ármin Mózes is, szakosztályunk nehézsúlyú kiválsóga, aki ezúttal egyedüliként képviselte hazánkat és szakosztályunkat a 130 kilogrammosok között, hiszen hazai riválisa, Lám Bálint sérülés miatt nem tartott a válogatottal. Majoros mondhatni nem csak helyettesítette a BVSC junior-világbajnokát, hanem túl is szárnyalta őt, hiszen Lám tavaly “csak” a bronzéremig jutott a viadalon, Mózes már most, a súlycsoport váltás után nem sokkal ezüstérmes tudott lenni. Nem is akár hogyan született meg az az ezüstérem. Bár a sorsolás szerencsésnek volt mondható, hiszen felső ágra került Ármin, akinek így az első körben nem is kellett szőnyegre állnia. A másodikban azonban már ő is csatlakozott a versenyhez, a fehérorosz Makszim Paskovot pontozással le is győzte, ezzel az elődöntőbe került. Következett a 2011-es év világbajnoki bronzérmese, a londoni olimpia hetedik helyezettje, az iráni Babajanzade, aki látszatra is jóval nagyobb volt, mint Majoros. Kiválóságunkat azonban ez egy cseppet sem zavarta, minden erejével neki ugrott az iráninak, aminek meg is lett az eredménye, hiszen sikerült térdelőhelyezetbe küldeni őt, majd remek fejlefogást követően a vezetést is megszerezte válogatott birkózónk. A 2-0-s előnyt sikerült megtartani, ezzel megérdemelten jutott az esti fináléba.

Az aranyéremért a német Eduard Poppal nézett farkasszemet Mózes. Popp felnőtt korosztályban világ- és Európa-bajnoki ötödik volt, valamint juniorban világ- és Európa-bajnoki bronzérmet gyűjtött be. Legkiemelkedőbb eredménye azonban az idei esztendőben szerzett olimpiai kvóta a riói ötkarikás játékokra. Majoros és Popp mérkőzése meglehetősen izgalmasra alakult, bár egyikük sem tudott akciót végre hajtani a másikon, az iram azonban így is remek volt, főleg a 130 kilogrammosokhoz képest. Előbb Mózes vezetett 1-0-ra, ám a bírók kiválóságunkat is passzívnak látták a mérkőzés folytatásában, meg is intették őt, amivel a német 1-1-re átvette a vezetést és meg is nyerte a döntő mérkőzést.

 

Megjelent: 1173 alkalommal