Kezdőlap A birkózás szerepe
2017.december11.hétfő

A birkózás szerepe a gyerekek életében

A birkózás olyan sport, amelynek játékos, szórakoztató formáját a legkisebbek is nyugodtan végezhetik. Levezethetik hihetetlen mozgási energiájukat, közben egyre önállóbbá, magabiztosabbá, fegyelmezettebbé, céltudatosabbá, kitartóbbá válnak. 


Kapcsolatteremtési és koncentrációs képességük javul, egészségesek és edzettek lesznek. A baráti közösséghez való tartozás nagyszerű élménye a mindenkori emberi környezethez való alkalmazkodás képességét javítja, ez otthon nem csak a testvérekkel való jobb viszonyban, de a szülők iránti fokozott tiszteletben is megnyilvánul.
 
A birkózás nem nevel agresszivitásra, hanem éppen a belső szorongásból vagy gátlásosságból eredő feszültségeket oldja, a gyermek akaratlanul is megismeri saját tűrőképességének határait, viselkedését önként ehhez igazítja, kiegyensúlyozott és okosan nyílt lesz, azaz meri vállalni véleményét tetteit, de megtanulja akaratát összevetni másokéval és önmagát ebben a viszonyban a konfliktusok vállalásával és oldásával céltudatosan elhelyezni.
 
A bátortalanból magabiztosan bátor, de nem feltétlenül vakmerő gyerek lesz, gondolkodása racionálisabbá válik, könnyebben és gyorsabban tanul, testileg kiadja energiáit, de szellemileg felfrissül. A birkózósport nem felesleges időtöltés, hanem olyan elfoglaltság, mely a nemes szórakozás mellett éppen önmagunk és jövőbeni egészséges életmódunk, kapcsolataink érdekében segít a káros szokások (tétlenség, túlzott kényelemszeretet, lustaság, igénytelenség, rendetlenség), a káros szenvedélyek (mértéktelen, tartalmatlan szórakozás, falánkság, stb.) leküzdésében. Ez nemcsak külsőleg teszi esztétikussá, erőt sugárzóvá (izmossá, erőssé, hajlékonnyá) a gyermeket, hanem lelkileg is megerősíti.

Az ESMTK Birkózó Szakosztályában lévő kiváló szakedzők nem akarnak a legkisebbekből élsportolót "gyártani", de a tehetség és kedv kibontakozási lehetőségét hosszú évekre biztosítják.

ESMTK Hírlevél